24 aprilie 2024, 20:23

HARTĂ. Care sunt județele în care masca de protecție trebuie purtată și în spații publice deschise

De la 1 august, masca devine obligatorie în toate spațiile publice din mai multe județe, în anumite intervale orare.

Printre județele care au luat această decizie se numără Iași, Galați, Dâmbovița, Vâlcea, Brașov, Prahova, Constanța. Fiecare județ și-a stabilit propriile reguli de aplicare. Decizia a fost propusă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și a fost aprobată de Guvern, însă fiecare Comitet Județean de Urgență decide când și unde va institui această măsură, la propunerea DSP, în funcție de evoluția epidemiei în fiecare județ.

Site-ul g4media.ro a alcătuit o sinteză a măsurilor de prevenție în acest sens luate în diverse județe ale țării.

Argeș

Argeșul este primul județ care a instituit purtarea obligatorie a măștilor în spațiile deschise. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Argeș a decis, marți, că masca de protecție este obligatorie pentru toți locuitorii de peste 5 ani, în toate spațiile închise publice și private și în aer liber, acolo unde sunt mai mult de două persoane. Măsura a intrat în vigoare miercuri dimineață.

Dâmbovița

Dâmbovița este al doilea județ care a instituit această măsură. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița a decis, miercuri, să impună purtarea măștii de protecție în toate zonele aglomerate, inclusiv în aer liber.

Galați

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a decis, miercuri, să instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele din judeţ cu vârsta de peste 5 ani, în spaţiile aglomerate, închise sau deschise, începând cu 1 august. Se exceptează de la această măsură persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută.

Brașov

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a decis, miercuri, ca purtarea măştii de protecţie să fie obligatorie, din 1 august, în pieţe şi târguri, precum şi pe arterele pietonale intens circulate ale localităţilor din judeţ

Vâlcea

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a decis purtarea obligatorie a măștii de protecție în spaţiile deschise aglomerate din tot judeţul, cum sunt târgurile, piețele, ştrandurile, piscinele, gările, autogările, staţiile de transport în comun.

Iași

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a analizat, joi, evaluarea făcută de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi asupra nivelului răspândirii infecţiei cu virusul SARS-COV2 în judeţ şi a decis ca, în intervalul 1 – 14 august 2020, să se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise, de pe întreg teritoriul judeţului Iaşi.

Călărași

Comitetul pentru Situații de Urgență al municipiului Călărași a aprobat o hotărâre prin care recomandă purtarea măștii și în spațiile deschise aglomerate, fără ca aceasta să fie obligatorie.

Prahova

Purtarea măştii de protecţie în spaţii deschise va fi obligatorie în judeţul Prahova începând cu data de 1 august. Purtarea măştii, astfel încât să acopere nasul şi gura, va fi obligatorie în spaţii publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în intervalele orare: 07.00-11.00 şi 15.00-23.00. Exceptaţi de la această regulă sunt copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Buzău

Masca de protecţie este obligatorie începând cu 30 iulie în toate spaţiile deschise aglomerate din judeţul Buzău. Masca este obligatorie în pieţe, târguri, staţii de autobuz, peroane, zonele în care se organizează serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice.

Constanța

Masca de protecție devine obligatorie de la 1 august în zonele de promenadă din toate stațiunile din Constanța, între orele 18-24. De asemenea, masca de protecție este obligatorie în județul Constanța în spațiile deschise în care se formează aglomerări: piețe, oboare, târguri, curțile exterioare lăcașelor de cult, peroanele gărilor, stațiile de autobuz.

Vrancea

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea a adoptat o hotărâre prin care se impune obligativitatea purtării măştii de protecţie începând de sâmbătă, în toate spaţiile aglomerate, închise sau deschise. Este vorba despre pieţe, târguri şi oboare, staţii de autobuz, gări şi autogări, în parcările magazinelor, în timpul procesiunilor religioase, în curtea bisericii, dar şi în parcuri, grădini publice şi zone de agrement.

Giurgiu

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu a decis că începând de sâmbătă devine obligatorie purtarea măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi: faleze, pieţe deschise, târguri/oboare, gări, autogări, staţii pentru transportul în comun, parcuri, locuri de joacă.

Satu Mare

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare a adoptat, vineri, o hotărâre privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, respectiv în pieţele şi târgurile din judeţ, a informat Instituţia Prefectului. Hotărârea intră în vigoare începând cu data de 1 august, iar respectarea prevederilor acesteia va fi verificată de către echipele mixte, lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne şi Poliţiei locale, şi sunt vizate pieţele agroalimentare, târgurile din judeţ, Piaţa de vechituri şi Piaţa de maşini din municipiul Satu Mare.

Arad

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad a stabilit, vineri, unele măsuri obligatorii pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, între care purtarea măştii de protecţie şi în spaţii deschise, dacă sunt aglomerate, precum pieţe, gări sau alte staţii ale mijloacelor de transport în comun. Măsurile au fost anunţate de Prefectura Arad şi majoritatea intră în vigoare de la 1 august.

Hotărârea Guvernului României cu privire la instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile deschise:

1.La anexa nr. 2, după articolul 11 se introduce un nou articol, art. 12, cu următorul cuprins:
„Art. 12 – (1) În aplicarea art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.

(2) Administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise stabilite potrivit alin. (1) afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecției în spațiile respective, la solicitarea comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.”

Opinia specialistului

”Probabil că au un impact favorabil mai ales în zonele turistice unde e foarte mare aglomerație. Măsura are efect în zonele unde există foarte mare aglomerație și nu se poate respecta acea distanțare fizică. În general, dacă contactul cu o persoană infectată este mai lung și șansa de transmitere este mai mare. Dacă limitezi orarul, șansa de infectare scade. Același lucru este valabil și pentru utilizarea măștii în spații deschise foarte aglomerate, unde tot așa, datorită aglomerației, nu poți să păstrezi această distanță de siguranță de 1.5m. Dacă nu poți păstra distanța de 1.5m înseamnă că este foarte aglomerat. Dar lucrul acesta nu e valabil toată ziua. E valabil într-un interval orar în care observațiile demonstrează că este imposibil să păstrezi această distanță de siguranță”, opinează Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Modială a Sănătății, într-un interviu acordat RFI România.

Situația infectărilor până vineri, inclusiv

Până vineri, pe teritoriul României au fost confirmate 50.886 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 27.007 pacienți au fost declarați vindecați și 4.433 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. Până la 31 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 50.886 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

27.007 pacienți au fost declarați vindecați și 4.433 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.295 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 654 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până vineri, 2.343 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.456. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 409 pacienți.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol