7 iunie 2022, 17:50

Prima hartă digitală cu punctele de colectare a deșeurilor din Timișoara, realizată de un voluntar pe bicicletă

Timișorenii au la dispoziție acum o hartă a locurilor unde pot scăpa de sticle, ulei alimentar uzat, deșeuri voluminoase și de construcții rezultate din lucrările de amenajare a locuințelor. Un voluntar pe bicicletă a realizat prima hartă digitală cu punctele de colectare a deșeurilor din oraș, informează Radio România Actualități.

Acesta a pedalat sute de kilometri și a creat harta cu ajutorul telefonului mobil, marcând locurile în care se află aceste centre astfel încât locuitorii orașului să le găsească mai ușor. Raul Popadineți a pedalat peste 460 de kilometri prin oraș și a inventariat 470 de puncte de colectare.

„Am pornit inițiativa în februarie 2021, după ce mai mulți prieteni mi-au pus întrebarea «Unde este cel mai apropiat punct de colectare pentru materialul X?». De multe ori nu știam ce să răspund, așa că m-am pus să aflu. M-am urcat pe bicicletă și am început să mă plimb prin oraș și să mapez puncte de colectare/reciclare cu telefonul. Așa a luat naștere https://econub.com”, explică tânărul, citat de stiridetimisoara.ro.

Datele colectate de Raul Popadineți se găsesc aici, sunt în format deschis și pot fi folosite de orice dezvoltator de aplicații.

Portalul de date deschise creat de Primăria Municipiului Timișoara are acum 31 de seturi de date despre infrastructură, servicii publice, mediu, sănătate etc., care pot fi utilizate de cei care dezvoltă diverse aplicații, potrivit bicla.ro.

În viitor, harta ar putea fi extinsă la nivel național, inclusiv pentru alte tipuri de deșeuri precum baterii sau medicamente.

Munca tânărului a durat aproximativ 9 luni și reprezintă o realizare concretă într-o mare de promisiuni făcute de autorități cu privire la digitalizarea orașului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol