22 martie 2024, 0:35

Compozitoarele de muzică clasică ce nu apar în cărțile de istorie. Sunt și românce pe listă

Sakira Ventura, o profesoară de muzică din Spania, a creat harta femeilor compozitoare de muzică clasică, pe care cărțile de istorie le-au ignorat. Dintre cele 530 de femei, opt sunt din România.

Ventura a explicat cum i-a venit ideea acestui proiect educațional care ar putea schimba viziunea lumii asupra unui domeniu care pare dominat strict de nume masculine:

„Când eram la facultatea de muzică, auzeam foarte rar despre femei care să fi compus muzică clasică. Mereu am zis că o să le caut și o să le pun pe o hartă. Așa că am făcut fix acest lucru, literalmente. Aceste femei nu apar în cărțile de istoria muzicii, operele lor nu sunt cântate în concerte iar muzica lor nu este nici măcar înregistrată pe vreun suport clasic sau digital. M-am întrebat deseori unde ar trebui să le caut, cum să le găsesc.”

Când a început, cunoștea numai cinci nume de femei care au creat muzică clasică deoarece nici măcar în universitățile de profil nu se aprofundează acest subiect așa cum ar trebui. După un an care a inclus sute de ore de lucru, site-ul ei trece în revistă peste 530 de compozitoare, fiecare având o scurtă descriere și un link unde pot fi ascultate creațiile lor. În prezent, se lucrează la adăugarea a alte 500 de nume pe hartă.

Mansi Barberis (1899-1986) din Iași are un portofoliu de peste o sută de compoziții muzicale pentru orchestră și pian. A fost compozitoare, soprană, violonistă (a cântat sub bagheta lui George Enescu) și profesoară de canto la Conservatorul din Iași, București și la Institutul de Teatru din București.

Felicia Donceanu, născută în 1931 în Bacău, s-a remarcat drept compozitoare pentru numeroase piese de teatru dar și pentru lucrări camerale. A scris texte pentru diverse lucrări corale aparținând compozitorilor români, scenarii pentru radio și spectacole muzical-coregrafice. În paralel, se exprimă și în pictură și sculptură, fiind distinsă cu premii pentru muzică și pentru artele vizuale de către UCMR, Uniunea Compozitorilor (7 trofee din 1984 până în 1997) și Ordinul Meritul Cultural în 1981.

Foto: Urban


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol