25 aprilie 2024, 11:46

Harta interactivă prin care cetățenii europeni află calitatea aerului pe care îl respiră

Controlul calității aerului este conceptul ce definește procesul de observare și măsurare cantitativă, calitativă și repetitivă a concentrației unuia sau mai multor elemente din aer. Datele obținute din rețeaua de supraveghere și sistemul de control permit identificarea zonelor poluate și luarea rapidă a măsurilor strategice și tactice de combatere a poluării și de prevenire a accentuării acesteia.

Sursă imagine: researchinestonia.eu

Agenţia Europeană de Mediu şi Comisia Europeană au lansat joi o hartă interactivă care prezintă situaţia locală a calităţii aerului la nivel de staţie, pe baza a cinci poluanţi principali care dăunează sănătăţii oamenilor şi mediului: pulberi în suspensie (PM2,5 şi PM10), ozon troposferic (O3), dioxid de azot (NO2) şi dioxid de sulf (SO2), relatează Adevărul.ro.

Utilizatorii hărții pot să verifice calitatea actuală a aerului în toate oraşele şi regiunile Europei, cu ajutorul celor 2000 de stații de monitorizare de pe întreg continentul.

Noul indicator european al calităţii aerului oferă cetăţenilor o modalitate uşoară de a accesa informaţii privind calitatea aerului local, care poate avea un impact direct asupra sănătăţii lor. Aceste informaţii, accesibile tuturor, reprezintă o bază importantă pentru dialog şi decizii necesare protejării sănătăţii oamenilor, îndeosebi în oraşe”, a afirmat Hans Bruyninckx – director executiv al AEM, citat de sursa menționată.

Sursă imagine: cisco.com

Poluarea este unul dintre factorii cei mai nocivi în orașele mari – un studiu din 2014 arată că aproximativ 400 000 de europeni au murit prematur din această cauză. De asemenea, poluarea are impact considerabil și asupra economiei, determinând creșterea costurilor medicale, reducerea productivității lucrătorilor şi având efecte nefaste asupra solului, culturilor, pădurilor, lacurilor şi râurilor.

Poluarea aerului este un ucigaş invizibil, de aceea, indicele poluării aerului este necesar pentru a informa cetăţenii europeni asupra stării calităţii aerului pe care îl respiră în cartierul lor. Colaborăm cu oraşe, regiuni, ţări, precum şi cu industria, pentru a contracara sursele acestei poluări, o combinaţie provenită de la fabrici, gospodării şi câmpuri agricole, nu doar din transport. Trebuie să lucrăm toţi, împreună, pentru a îmbunătăţi calitatea aerului„, a declarat Karmenu Vella – comisarul UE pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, citat de Adevărul.ro.

[Sursă imagine cover: berkeleyearth.org]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol