2 mai 2024, 18:14

Schimbările climatice ar putea redesena harta vinurilor din Europa

Un studiu publicat recent a arătat că schimbările climatice ar putea duce la dispariția unor sortimente europene de vin foarte populare, precum prosecco.

Frecvența crescută a fenomenelor meteorologice extreme determinate de schimbările climatice accelerează degradarea solului și afectează astfel recoltele de struguri.

Secetele prelungite pot amenința procesele de irigare deja dificile și costisitoare, mai ales pentru culturile de pe versanți. Vremea instabilă – provocată de schimbările climatice – ar putea reduce recoltele italiene de struguri de vin cu până la o cincime, estimează producătorii.

În același timp, alte studii arată că, în următoarele două decenii, schimbările climatice ar putea crește potențialul producției de vin din țări aflate mai la nord, precum Marea Britanie și Suedia.

Astfel, caracteristicile unor regiuni ale Angliei și Țării Galilor ar putea ajunge să semene cu cele din regiunile viticole din Franța și Germania, făcând posibilă cultivarea unor soiuri rar întâlnite acolo în prezent, ca pinot noir, sauvignon blanc și riesling.

Schimbările climatice duc la anotimpuri mai calde și mai lungi și în Suedia. Institutul Suedez de Meteorologie și Hidrologie a raportat că temperaturile din sudul țării au crescut cu aproximativ 2 grade Celsius în ultimii 30 de ani.

Experții spun, de asemenea, că sezonul culturilor în Suedia s-a prelungit cu aproximativ 20 de zile. Se poate spune, deci, că vinificația este o industrie în creștere în nordul Europei, pe măsură ce seceta și alte condiții meteorologice extreme obligă producătorii din zonele tradiționale ale vinului din Italia, Franța sau Spania, să-și regândească metodele de cultivare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol