28 martie 2024, 20:33

Hei, e cineva acolo? Posibile semne de viață extraterestră în atmosfera planetei Venus

Cel mai important anunț al astronomilor, după o cercetare îndelungată a spațiului, vine dinspre planeta Venus. În norii acizi ai planetei Venus, cercetătorii de la Universitatea Cardiff au identificat un gaz numit fosfină, care indică faptul că microbii ar putea trăi în vecinătatea inospitalieră a Pământului.

Ce susține studiul

Ei încearcă acum să afle dacă substanţa provine de la un proces încă necunoscut sau de la o formă de viaţă

Studiul, publicat în revista de specialitate Nature Astronomy, este citat inclusiv de NASA.

Este pentru prima dată când această substanţă este detectată pe una dintre cele patru planete telurice din sistemul nostru solar, ”fără să punem Terra la socoteală”, a precizat pentru AFP Jane S. Greaves, profesor de astronomie în cadrul Universităţii Cardiff, conducătorul studiului, citat de agerpres.ro.

Observații asupra atmosferei

Fosfina a fost detectată în urma observaţiilor asupra atmosferei planetei Venus cu ajutorul a două radiotelescoape. Aceasta ”ar putea proveni în urma unor procese necunoscute de fotochimie sau geochimie sau, prin analogie cu producţia biologică a fosfinei pe Terra, graţie prezenţei vieţii”, explică studiul.

Găsim acest compus în planetele gigantice gazoase ale sistemului solar, dar nu este de origine biologică.

Prezenţa fosfinei, un compus extrem de toxic, nu este izolată în atmosfera infernală a celei de-a doua planete de la Soare.

Steaua lui Berger

Cunoscută şi sub denumirea de ”steaua lui Berger”, Venus are o atmosferă formată în proporţie de 97% din dioxid de carbon, temperatura la suprafaţa planetei ajunge la circa 470 de grade Celsius, iar presiunea este de peste 90 de ori mai mare ca pe Terra.

Echipa profesorului Greaves presupune că moleculele de fosfină pot exista în stratul dens de nori hiperacizi care învelesc planeta până la o altitudine de 60 de kilometri.

”Aici, norii au o temperatură ‘moderată’, de circa 30 de grade Celsius”, potrivit studiului, care nu exclude posibilitatea ca gazul să se formeze la o altitudine mai joasă şi mai caldă înainte de a se ridica.

În concluzie

Referitor la originea acestuia, Greaves spune că ‘a luat în considerare toate procesele care ar putea explica prezenţa acestuia în atmosfera lui Venus”. Cu excepţia cazului în care este vorba despre un proces necunoscut, rămâne ipoteza unei forme de viaţă.

Venus este a doua planetă ca distanță față de Soare în sistemul nostru solar. Mărimea și masa sunt foarte asemănătoare cu Pământul, iar planeta Venus este adesea descrisă ca „sora sau fratele geamăn” al Pământului.

Opinia specialistului

Fizicianul Cristian Presură a explicat pentru Digi24.ro care pot fi implicațiile acestei descoperiri. Chiar dacă se arată rezervat în privința șanselor de a exista viață pe Venus, fizicianul spune de ce este importantă continuarea cercetărilor.

El se arată rezervat în privința existenței vieții pe Venus, dar asta nu înseamnă că cercetările trebuie oprite, din contră.

„Șansele ca fosfina de pe Venus să provină de la viață sunt mici. Dar mi se pare interesant de investigat și de trimis o misiune pe Venus. În următorii 7-8 ani putem cerceta în continuare atmosfera lui Venus cu ajutorul sateliților și a telescoapelor. Apoi, pe măsură ce rezultatele se strâng, peste 10-15 ani să trimitem o misiune care să ia probe din atmosfera planetei”, a spus Cristian Presură.

„Nu vă imaginați că vom găsi extratereștri cu 5 picioare și 20 de aripi. Dar posibilitatea de a descoperi forme de viață sub forma unor microorganisme ar fi extrarodinar”, a completat el.

Mai multe, AICI

„Venus e o planetă rusească”

Rusia și-a anunțat intenția de a explora independent planeta Venus, la o zi după ce oamenii de știință au anunțat că au detectat în norii acizi ai planetei un gaz numit fosfină, care indică faptul că microbii ar putea trăi în vecinătatea inospitalieră a Pământului, potrivit Euronews.

Șeful companiei spațiale rusești Roscosmos, Dmitri Rogozin, a spus că Rusia va iniția un proiect național, deoarece el „crede că Venus este o planetă rusească”, potrivit agenției de știri TASS.

Roscosmos a precizat apoi într-un comunicat că primele misiuni de explorare a lui Venus au fost efectuate de Uniunea Sovietică.

„Decalajul enorm dintre Uniunea Sovietică și concurenții săi în explorarea lui Venus a făcut ca Statele Unite să numească Venus o planetă sovietică”, potrivit comunicatului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol