15 iunie 2025, 18:21

Henry Kissinger, fost secretar de Stat și figură importantă a diplomației americane, a murit la vârsta de 100 de ani. Un nume cât un manual de istorie

Henry Kissinger, o figură controversată a diplomaţiei americane, care a fost secretar de Stat în mandatele lui Richard Nixon şi Gerald Ford, a murit miercuri la vârsta de 100 de ani, a anunţat organizaţia sa, citată de News.ro.

Figură-cheie a diplomaţiei mondiale în timpul Războiului Rece, Henry Kissinger „a murit la domiciliul său din Connecticut”, a anunţat firma sa de consultanţă Kissinger Associates într-un comunicat, fără a preciza motivul decesului.

Iniţiator al apropierii de Moscova şi Beijing în anii ’70, el şi-a văzut imaginea pătată de pagini sumbre din istoria Statelor Unite, cum ar fi sprijinul său pentru lovitura de stat din 1973 din Chile sau invazia din Timorul de Est în 1975 şi, bineînţeles, războiul din Vietnam.

Un diplomat la fel de ascultat pe cât era de controversat, a fost admirat de unii ca un mare înţelept, urât de alţii care îl vedeau ca pe un criminal de război.

Kissinger a împlinit 100 de ani în luna mai. În iulie, de exemplu, a vizitat Beijingul pentru discuţii cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Evreu german născut în Bavaria în 1923, Heinz Alfred Kissinger a fost naturalizat american la vârsta de 20 de ani. Fiu al unui învăţător, a intrat în contraspionajul militar şi în armata americană înainte de a studia la Harvard, unde a şi predat.

S-a impus ca imagine a diplomaţiei mondiale atunci când republicanul Richard Nixon l-a chemat la Casa Albă în 1969 în calitate de consilier pe probleme de securitate naţională, apoi de secretar de Stat – a deţinut ambele funcţii între 1973 şi 1975 şi a rămas în fruntea diplomaţiei sub conducerea lui Gerald Ford până în 1977.

Atunci a lansat detensionarea relaţiilor cu Uniunea Sovietică şi dezgheţarea relaţiilor cu China lui Mao, în timpul unor călătorii secrete pentru a organiza vizita istorică a lui Nixon la Beijing în 1972.

De asemenea, a purtat negocieri cu Le Duc Tho pentru a pune capăt războiului din Vietnam, din nou în cel mai mare secret şi în paralel cu bombardamentele din Hanoi. Semnarea unei încetări a focului i-a adus Premiul Nobel pentru Pace împreună cu nord-vietnamezii în 1973, unul dintre cele mai controversate din istoria Nobelului.

Iată câteva elemente -cheie legate de Henry Kissinger, care a murit miercuri la vârsta de 100 de ani, potrivit Reuters:

  • Heinz Alfred Kissinger s-a născut în Furth, un oraș din regiunea bavareză a Germaniei, la 27 mai 1923. Ca evreu ortodox, a fost hărțuit de antisemiți, iar în 1938 familia sa s-a alăturat exodului din Germania nazistă mutându-se în Noua. York. A devenit american naturalizat în 1943.
  • Kissinger s-a întors în patria sa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca membru al Diviziei 84 de Infanterie a Armatei SUA. A lucrat ca traducător în operațiuni de informații și a ajutat la depistarea membrilor Gestapo, primind și o medalie pentru eforturile sale.
  • După o carieră remarcabilă la Universitatea Harvard, Kissinger s-a alăturat administrației Nixon în calitate de consilier pentru securitate națională în 1969, post pe care l-a păstrat după ce Nixon a demisionat. A fost, de asemenea, secretar de Stat sub Nixon și Ford.
  • Kissinger a fost martorul multor evenimente globale care au schimbat lumea anilor 70, inclusiv Războiul din Vietnam, deschiderea diplomatică a Chinei, discuțiile DUA-sovietice pentru controlul armelor și extinderea dialogului dintre Israel și vecinii săi arabi.
  • Premiul Nobel pentru Pace din 1973, care a fost acordat lui Kissinger și Le Duc Tho din Vietnamul de Nord a fost unul dintre cele mai controversate din istoria acestui trofeu. Ei au fost selectați pentru eforturile depuse la discuțiile de la Paris, care urmau aranjeze retragerea trupelor americane, încetarea focului și păstrarea unui guvern sud-vietnamez. Doi membri ai comitetului Nobel au demisionat din cauza acestei alegeri, iar Tho a refuzat premiul pe motiv că munca lor nu a adus de fapt pacea.
  • Kissinger a fost asociat cu actrițele Candice Bergen, Shirley MacLaine, Jill St. John, Marlo Thomas, Liv Ullman și Samantha Eggar, precum și Diane Sawyer, pe atunci angajată a Casei Albe și mai târziu prezentatoare ABC News. Cei care l-au cunoscut, însă, au spus că imaginea de playboy a fost în mare parte o creație media.
  • Kissinger a lucrat ultima dată într-o administrație prezidențială în 1977, dar a menținut o relație cu George W. Bush. Președintele de atunci l-a ales pe Kissinger să conducă o comisie de investigare a atacurilor din 11 septembrie 2001, dar a demisionat pentru că nu a vrut să dezvăluie numele clienților afacerii sale de consultanță.

Kissinger a rămas un strateg și la senectute. Și-a atras numeroase critici când a sugerat în mai 2022 că Ucraina ar trebui să cedeze o parte din teritoriu Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace. Aceste comentarii au venit la aproximativ trei luni după ce forțele ruse au invadat Ucraina. Mai târziu, vorbind prin intermediul unui link video în ianuarie 2023 la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, Kissinger a spus că Rusiei trebuie să i se ofere oportunitatea de a se alătura într-o zi în sistemul internațional.

Sursa foto: Nobel Prize


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol