13 august 2020, 15:13

Hotel Central – clubul de afaceri cu parfum interbelic din Ploiești

Editiadedimineata.ro și-a propus să descopere capsule ale timpului, ce odată deschise pot elibera, de sub eticheta avangardistă, parfumul glorios al vremurilor trecute.

Un astfel de loc l-am regăsit în Ploiești, în mijlocul orașului, ca un simbol Art Deco știut prea bine de crema intelectualității și a business-ului local și nu numai: Hotel Central.

Clădirea își poartă cu eleganță alura istorică ce îl încoronează drept cel mai vechi hotel funcțional din oraș, fiind singurul hotel din perioada interbelică ce mai există și azi. Din clipa în care privești spre clădire, poți repede confunda imaginea cu cea din cărțile postale care îl prezintă, încă de dinainte de Primul Război Mondial, ca o construcție cu două etaje, cu prăvălii la parter și camere pentru cazare.

Spectaculoasa poveste a Hotelului Central începe cu adevărat în momentul în care Ploieștiul devine El Dorado al României și adevărata capitală de afaceri a țării. Astfel, hotelul se transformă rapid în locul de întâlnire preferat al oamenilor cu bani, români și străini, care tranzacționau petrol și acțiuni, dar și al doamnelor din înalta societate care alegeau Hotel Central pentru a-și prezenta ultimele achiziții în materie de modă. Atunci a fost momentul în care proprietarul a decis să îl redecoreze și să îl extindă ”cu mobilier și aranjare occidentală (…) iar camerele de hotel erau acum pe trei etaje”. Dar războiul a lăsat urme adânci și asupra Hotelului Central, acesta fiind ținta pentru bombardamentele americane din 1944, camerele hotelului fiind ocupate de către ofițeri germani.

Simbol al Ploieștiului, Hotel Central a avut șansa de a trece cu demnitate și peste epoca comunistă, hotelul fiind reparat și redenumit Hotelul de Stat Numărul 1. Atunci s-a construit și latura a doua a clădirii. Tot atunci a apărut la parter Restaurantul Berbec, a cărui clădire inițială a fost distrusă în 1944. Acum Hotel Central a început o nouă viată, într-un peisaj urban care păstrează parfumul interbelic, dar care îl plasează fără tăgadă drept cel mai fashionable loc al orașului.

Loc de discuții aprinse pentru intelectualii ce îi trec pragul, dar mai ales loc în care se parafează cele mai importante afaceri din zonă, Hotelul Central este clădirea în care un investitor ce vizitează Ploieștiul găsește liniștea discretă a unor camere cu mobilier după ultimele standarde, confortul unui spa elegant, dar și un restaurant cu o bucătărie de excepție.

Trecerea peste încercările timpului, dar și aducerea la cerințele cotidianului au fost posibile cu ajutorul unor oameni excepționali, desprinși parcă din filmul glorios ce poate fi făcut despre destinul unei clădiri încărcate de istorie: Hotel Central.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.