19 aprilie 2024, 9:12

Cum să ne educăm eficient copiii, fără să-i pedepsim

Ideea de pedeapsă devine tot mai des o metodă necorespunzătoare. Totodată părinții se simt pierduți în fața unor situații în care nu mai reușesc să găsească soluții pentru năzbâtiile copiilor. Pe această cale, vă oferim câteva sugestii benefice pentru educarea copiilor, fără a mai fi necesară pedeapsa.

Blândețe față de cei din jur

Încă de la cele mai mici vârste, copilul trebuie să învețe cum să-și arate dragostea și grija față de cei din jur, evitând discriminarea. Aici, părinții sunt întotdeauna cel mai bun exemplu. În acest caz este foarte important să nu ridicați vocea, să nu vă enervați sau, mai grav, să ajungeți la acte de violență în fața copilului vostru. Altfel, copilul poate dezvolta același comportament nociv în foarte multe situații viitoare.

O pedeapsă nu poate decât să îi crească frustrări și să-i dezvolte sentimentul că nu este suficient de bun și nu merită afecțiunea celor dragi, iar pe termen lung stima de sine poate fi extrem de afectată.

sursa: shutterstock.com

Ai grijă ce urmărește la TV și în mediul online

Atât la TV, cât și în mediul online se găsesc multe informații nepotrivite pentru cei mici. Însă, blocarea accesului la calculator, tabletă sau TV nu este o alegere prea fericită. Soluția cea mai simplă și eficientă este să limitezi accesul și să selectezi informația, în așa fel încât să existe înțelegere și armonie în relația ta cu cel mic. Cele mai recomandate programe pentru copii sunt cele dedicate artei, culturii și educației.

sursa: madreshoy.com

Cei 7 ani de-acasă (bunele maniere)

„Te rog”; „Mulțumesc”; „Iartă-mă”; „Te iubesc”; „Aș putea să…”; „Mi-aș dori să…”

Aceste cuvinte reprezintă doar o mică parte din ceea ce un copil trebuie să învețe în primii ani de viață. Pe lângă aceste cuvinte are nevoie de un exemplu bun de comportament în diverse momente, precum: la masă, într-o conversație ori în societate. Lecțiile de bune maniere vor fi benefice pentru viitorul fiecărui copil. Însă, toate aceste îndrumări vor necesita o mare atenție și răbdare, în așa fel încât să înțeleagă adevărata importanță a regulilor de bază în educație. Oferă-i dreptul la replică pentru a evita sentimentul că ceea ce are de împărtășit este ceva nesemnificativ.

sursa: improve-your-child.com

Încurajează-l să-și exprime opiniile

În cazul în care îi impui reguli, îi interzici multe acțiuni sau îl pedepsești, copilul se va închide și va ascunde totul de tine de teama să nu crească acest comportament parental negativ. Încearcă să nu ajungi în această situație, ci încurajează-l pe cel mic să fie deschis și să-și exprime opiniile pentru a putea analiza împreună problema și pentru a ajunge la un rezultat comun.

sursa: alarab.co.uk

Oferă-i libertate, chiar dacă greșește

Toți greșim, nu este nimeni perfect!

În ceea ce privesc copiii totul din jur este nou iar prin greșeli ei pot învăța. Nu uitați că, în fața celui mic, reprezentați un exemplu! Evitați pe cât posibil să nu transmiteți impulsivitate, oricât de obosiți, stresați sau supărați sunteți în acel moment.

sursa: thismamacooks.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol