28 mai 2023, 16:12

Iată tot ce trebuie să știi despre înmatricularea unei mașini în 2023

Înmatricularea auto în 2023 a rămas o procedură simplă, în ciuda introducerii unei noi taxe. Astfel, potrivit legii, șoferii care doresc să-și înmatriculeze mașina vor trebui să depună dosarul cu toate actele necesare de înmatriculare într-un termen limită de doar 30 de zile de la cumpărarea automobilului.

Dosarul de înmatriculare a unei mașini noi, direct de la producător, trebuie să cuprindă exact aceleași documente precum în cazul celor achiziționate second-hand, scrie Ora de Sibiu.

O noutate în acest an este și că nu se va mai face diferențierea între mașinile noi și cele de la mâna a doua. Pentru procesul de înmatriculare auto românii trebuie să completeze o serie de documente, dar şi să plătească taxele aferente serviciului de înmatriculare.

Taxe înmatriculare auto în 2023

Înainte de a întocmi dosarul cu toate actele necesare înmatriculării unui autovehicul second hand cumpărat din România oamenii trebuie să plătească anumite taxe, după cum urmează: certificatul de înmatriculare – 49 de lei, plăcuţe de înmatriculare – 40 de lei; număr preferenţial – 90 de lei; asigurare RCA – cel puţin 300 de lei (suma diferă în funcţie de perioadă, şofer, capacitate cilindrică, etc.).

Dintre toata acestea, doar taxa pentru certificatul de înmatriculare poate fi achitat prin intermediul internet banking, virament bancar, mandat poștal și în rețeaua de stații de Plata SelfPay. Pentru restul dintre taxe, este necesară prezența la locul stabilit.

Astfel, după încheierea întregului proces, șoferii vor primi numerele permanente pentru mașina lor, semne cu dimensiunea 110 x 520 mm.

Pentru a înmatricula un autoturism second hand cumpărat din România, procedura este mai simplă, deoarece se face doar transcrierea și este nevoie de mai puține acte decât în situația în care autoturismul ar fi fost cumpărat de la un dealer auto.

Decoumentele necesare pentru înmatriculare în acest caz: cererea solicitantului, certificat de atestare fiscală, certificatul de înmatriculare în original, plăcuțele cu numărul de înmatriculare și dovada de plată a contravalorii celor noi, copia contractului de asigurare de răspundere civilă – RCA, dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare, buletinul solicitantului

Taxe pentru mașini din străinătate

Există foarte mulți români care își achiziționează din afara granițelor, iar aceștia trebuie să știe că acum trebuie să achite la Trezorerie următoarele taxe: taxă pentru traducerea autorizată a documentelor necesare înmatriculării mașini – prețuri începând de la 15 lei/pagină; asigurare RCA pe trei luni – 300 de lei; certificatul de înmatriculare – 49 de lei; verificarea tehnică a mașinii și certificarea autenticității vehiculului la Registrul Auto Român: 450 de lei; taxa pentru eliberarea talonului: 37 de lei plăcuțe de înmatriculare – 40 de lei pentru numere aleatorii sau 90 de lei pentru numere preferențiale;

Acte necesare pentru o mașină second hand cumpărată din străinătate

Dacă mașina provine dintr-o țară membră Uniunii Europene, șoferul va trebui să prezinte la dosar:

 • cererea solicitantului,
 • dovada înregistrării în evidențele organului fiscal,
 • dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare,
 • buletinul solicitanului în original,
 • polița RCA încheiată pe numele proprietarului,
 • documentul care atestă dreptul de proprietare al solicitantului,
 • certificatul care atestă plata taxei pe valoare adăugată în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport emis de ANAF,
 • cartea de identitate a vehiculului în original și copie,
 • certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de RAR,
 • documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine,
 • plăcuțele cu numărul de înmatriculare,
 • dovada efectuării ITP,
 • dovada plății contravalorii plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Actele necesare pentru înmatriculare auto în 2023 se depun la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol