25 aprilie 2024, 3:15

Ibuprofenul, bun sau rău pentru tratarea coronavirusului? Ce efecte poate avea asupra pacienților cu simptome grave

Cercetătorii au început un nou proces de testare, în urma căuria vor concluziona dacă ibuprofenul este sau nu este benefic în tratamentul pacienților spitalizați infectați cu noul coronavirus.

Astfel, o echipă de cercetare formată din specialiști în domeniul sănătății, de la spitalul londonez Guy’s and St Thomas’ și de la King’s College consideră că medicamentul, sunt de părere că banalul anantiinflamator calmant pentru dureri, i-ar putea ajuta și pe cei care au dificultăți de respirației,  BBC NEWS.

Oamenii de știință speră ca această metodă de tratament, care implică costuri relativ reduse, să îi poată ține pe cei cu dificultăți respiratorii departe de ventilatoare.

Studiul se va desfășura în următoarea formulă: jumătate dintre pacienți vor primi, pr lângă tratamentul obișnuit și ibuprofen, în timp ce cealaltă jumătate va urma tratamentul obișnuit pentru aceste simptome. Este important de menționat totuși, să în cadrul expermentului se va folosi o formulă specială de ibuprofen, cu o concentrație mai mare decât au tabletele obișnuite pe care oamenii le pot cumpăra din farmacii.

Cercetătorii au pronit de la numeroasele studii făcute pe animale care arată că medicamentul ar putea trata sindromul respirator acut, una dintre complicațiile pacienților infectați cu noul coronavirus.

Profesorul Mitul Mehta, de la King’s College London, unul dim membrii echipei de cercetare, a declarat: „Trebuie să facem studiul pentru a arăta că realitatea se potrivește cu așteptările noastre”.

Cu toate acestea, la începutul pandemiei, unele voci au exprimat o serie de îngrijorări cu privore la folosirea ibuprofenului, pe motiv că ar putea cauza efecte adverse severe pacienților cu simptome ușoare. Mai mult, îngrijorările s-au intensificat după ce ministrul francez al sănătății, Oliver Veran, a menționat că administrarea de medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, ar putea agrava infecția și i-a sfătuit pe pacienți să ca înlocuitor paracetamolul.

Însă, Comisia pentru medicamente a emis o revizuire care preciza că și ibuprofenul este o metodă de tratament sigură în cazul pacienților cu coronavirus. Astfel, se pare că ambele medicamente pot reduce temperatura și pot trata simptomele asemănătoare gripei.

Totodată, pentru simptomele ușoare de COVID-19, Sistemul de asistență medicală de stat din Regatul Unit (NHS) a recomandat oamenilor să încerce totuși un tratament cu paracetamol, pentru că ar avea mai puține efecte secundare decât ibuprofenul. Printre cele mai sevre efecte secundare provocate de ibuprofen se numără și ulcerul la stomac.

Sursă Foto: nyteknik.se


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol