2 mai 2024, 2:24

Fugarul Ilan Șor a ajuns în Rusia. Moldova cere Moscovei arestarea lui

Biroul Interpol Moldova solicită Biroului Central Interpol de la Lyon și Federației Ruse să-l aresteze pe oligarhul fugar Ilan Șor, acolo unde acesta s-ar afla din 1 februarie. De altfel, fostul deputat al Republicii Moldova, condamnat la 15 ani de pușcărie, în dosarul fraudei masive bancare, a anunțat că s-a întâlnit cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Kalașnikov, căruia i-a spus că „singura cale de salvare pentru Rep. Moldova este Rusia și CSI, iar parcursul european este o cale spre sărăcie, război și pierderea statalității”. Prin acest mod Kremlinul arată public că nu mai susține partidele Socialiștilor și Comuniștilor, ci și-l atribuie deja ca partener pe Ilan Șor, consideră analiști, transmite Radio Chișinău.

Ilan Șor a părăsit Israelul și a zburat spre Moscova la 1 februarie, a comunicat purtătoarea de cuvânt a Poliției Rep. Moldova, Diana Fetco. Ea a confirmat pentru Radio Chișinău că Interpol Moldova a solicitat Federației Ruse reținerea acestuia.

Miercuri seara, fugarul Ilan Șor a scris pe Facebook că s-a întâlnit cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Kalașnikov, căruia i-a spus că „singura cale de salvare pentru Rep. Moldova este Rusia și CSI, iar parcursul european este o cale spre sărăcie, război și pierderea statalității”. Fostul deputat condamnat a publicat și un video din cadrul discuțiilor.

„Anul acesta va fi unul istoric pentru Rep. Moldova. Vor avea loc alegeri prezidențiale(…) Noi înțelegem că partidul de guvernământ se teme de partidul meu și echipa mea, pentru că știe că nouă nu ne este frică de dosare penale și nici de faptul că liderii opoziției sunt arestați…”, a spus Ilan Șor .

Vizita fugarului Șor la Moscova și întrevederea acestuia cu oficiali ruși reprezintă un semn din partea Kremlinului prin care și-l atribuie ca partener în Rep. Moldova pe Ilan Șor, a comentat expertul Andrei Curăraru.

Cred că această vizită este cumva un semn de reorientare a Kremlinului spre Șor, ca prim actor din masa forțelor pro-ruse… Are loc trecerea de la finanțarea și susținerea Partidului Socialiștilor și Partidului Comuniștilor către Șor. Se declară destul de deschis că acesta este partenerul lor de bază în Rep. Moldova”, a declarat Andrei Curăraru.

Acțiunile lui Ilan Șor au menirea de a lovi în guvernarea pro europeană de la Chișinău, consideră analistul Ion Tăbârță.

„Scopul major al acestor forțe de la Moscova cu care Șor discută nu este altceva decât la următoarele alegeri din Rep. Moldova să aibă loc reconfigurarea puterii politice și reconfigurarea să fie de așa gen ca la cârma Rep. Moldova să nu avem forțe pro-europene”.

Ilan Șor a fugit din R. Moldova în 2019. El a fost condamnat în primăvara anului trecut la 15 ani de închisoare, în dosarul frauda bancară.

Ilan Şor se află pe lista neagră a guvernelor american şi britanic. La fel, el figurează pe listele de sancţiuni impuse inclusiv de Canada şi UE, pentru legături cu Kremlinul şi tentative de destabilizare a Republicii Moldova, notează NewsMaker.

În condiţiile în care Şor nu este cetăţean rus, Moscova este obligată de regulamentele Interpol să-l aresteze pe fugar, notează Jurnal.md.

Potrivit NewsMaker, Şor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, şi, potrivit unor rapoarte neconfirmate, locuieşte de atunci în Israel.

Potrivit unor investigaţii jurnalistice, în Israel, oligarhul ar trăi în lux. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chişinău, iniţial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituţional între timp, iar ulterior, prin intermediul formaţiunilor politice afiliate lui.

În aprilie 2023, Curtea de Apel de la Chişinău l-a condamnat pe Ilan Şor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” şi a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei moldoveneşti. Atunci Şor a acuzat magistraţii că s-ar fi subordonat ordinelor politice şi a susţinut că decizia Curţii de Apel „îl lasă rece şi că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

Sursa foto: Radio Moldova


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol