21 februarie 2020, 13:53

Ileana Stana Ionescu, propusă pentru titlul de cetățean de onoare al Bucureștiului

Actrița Ileana Stana Ionescu este propusă pentru titlul de cetățean de onoare al Bucureștiului, pentru contribuția sa la dezvoltarea teatrului românesc.

Inițiativa se află pe ordinea de zi de astăzi a ședinței Consiliului General al Primăriei Capitalei, potrivit Agerpres.

Conform expunerii de motive, Ileana Stana Ionescu, vârstă de 82 de ani, din Brad, judeţul Hunedoara, a primit în anul 2001 Placheta de aur a UARF (Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film) pentru merite deosebite în dezvoltarea artei şi culturii cinematografice, iar în anul 1998, Premiul de excelenţă al Galei Uniter, Trofeul „Dionysos” pentru rolul din „O batistă în Dunăre” de D. R. Popescu, regia Ion Cojar. După absolvirea liceului teoretic, a debutat ca actriţă în anul 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşiţa, cu rolul Agnes, în „Şcoala femeilor”, de Moliere. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, iar ulterior a performat şi pe scenele Teatrului Naţional Bucureşti. A avut roluri în numeroase filme, printre care: „Merii sălbatici” (1964), „Un film cu o fată fermecătoare” (1966), „Păcală” (1974), „Eu, tu şi… Ovidiu” (1978), „Secretul lui Bachus” (1984), „Coana Chiriţa” (1986), „Secretul lui Nemesis” (1987), „Chiriţa în Iaşi” (1987). În 2002 a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Conform raportului de specialitate, ea a fost aleasă deputat de Bucureşti în legislatura 2000-2004, ca reprezentantă a minorităţii italienilor din România, actriţa fiind italiancă după mamă.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare reprezintă o recompensă simbolică.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.