21 ianuarie 2022, 4:21

Exercițiu de imaginație. Cât de bogat ar fi fost Bill Gates, dacă n-ar fi renunțat la Microsoft? (sau cât te costă să calci strâmb în căsnicie)

Da, încă un exercițiu de imaginație din categoria ce-ar fi fost dacă?…

În precedentul, ne întrebam  „Cât de bogat ai fi dacă te-ai întoarce în trecut să cumperi acțiuni Tesla?”. Acum, miza este mult mai mare.

Cât de mare? Păi cam cât averea lui Bezos și Musk luate la un loc…

V-am câștigat atenția? Cât de bogat ar fi fost Bill Gates dacă…

Averea combinată a celor mai bogați doi oameni ai planetei, Jeff Bezos și Elon Musk, ar fi fost astăzi eclipsată de cea a lui Bill Gates dacă fostul CEO al Microsoft ar fi ales să nu vândă majoritatea acțiunilor companiei pe care a fondat-o, relatează Bloomberg.

Gates deținea în septembrie 1998, lună în care gigantul tech a devenit pentru prima dată cea mai valoroasă companie din lume, echivalentul a 2,06 miliarde de acțiuni ale companiei sale.

23 de ani mai tîrziu, însă…

…valoarea totală a acțiunilor deținute de Gates în septembrie 1998 ar valora în prezent în jur de 693 de miliarde de dolari, cu mult peste averea netă de 340 de miliarde de dolari a lui Elon Musk, CEO-ul Tesla și SpaceX, și cea de 200,3 miliarde de dolari a lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon și Blue Origin.

Practic, averea lui Bill Gates ar fi fost cât al lui Elon Musk plus a lui Jeff Bezos, la care am mai fi putut adăuga vreo 60 de Țiriaci (rog a ni se permite licența).

De ce a demisionat Bill Gates?

Bill Gates s-a retras din fruntea Microsoft.

O investigație publicată de The Wall Street Journal în luna mai afirmă că acesta a demisionat din fruntea gigantului tech după ce o angajată a dezvăluit conducerii Microsoft că a avut o aventură cu acesta care a durat mai mulți ani.

Oficialii Microsoft au angajat o firmă de avocatură pentru a investiga acuzația și în 2020 au decis că Gates ar trebui să se retragă din consiliul de administrație al companiei pe care a fondat-o alături de Paul Allen.

Și dacă?

Și dacă ai fi cumpărat acțiuni la Microsoft, la un moment dat?

Dacă ai fi investit, să zicem, acum un an 1.000 de dolari în acțiuni Microsoft, acum ai fi avut aproximativ 1.600 (da, creșterea a fost de 59,59%) în ultimul an.

O investiție asemnătoare în urmă cu cinci ani ar fi avut un randament de 470% – adică de cinci ori mai mult.

În fine, dacă prin 1995 sau 1998 în loc să piratezi licențele Windows tu ai fi investit la bursă (sau, hai să zicem, banii de licențe i-ai fi investit la bursă) trebuie să știi că o acțiune de 3,50 USD de atunci a ajuns acum să valoreze 336 USD. Adică de aproape 100 de ori mai mult.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.