25 ianuarie 2021, 21:53

Imagini unice suprinse de telescopul Hubble. Cum arată coliziunea dintre două galaxii

Galaxiile sunt dinamice și mereu schimbătoare, aflate mereu în mișcare, în întunericul Universului. Uneori, așa cum se vede într-o imagine suprinsă de telescopul Hubble, galaxiile se pot ciocni într-un accident de proporții cosmice.

O noua imagine spectaculoasă a fost realizata de Camera de telescopul Hubble si de Camera Wide Field 3. La 350 de milioane de ani-lumină, în constelația lui Cetus, o pereche de galaxii spirale tocmai au început o fuziune de proporții cosmice. Cu toate că nucleele lor sunt încă separate de o distanță mare, formele galaxiilor sistemului denumit Arp 256 sunt distorsionate în mod impresionant.
Galaxia din partea superioara a imaginii conține panglici luni, extinse de gaz, praf și stele. Galaxiile sunt „aprinse” de regiuni orbitoare din cauza formarii unor noi stele, iar focurile de artificii albastre sunt „pepiniere” stelare, potrivit spacetelescope.org și hotnews.ro.Procesul de ciocnire dintre cele două galaxii se va încheia în câteva milioane de ani.

sursa: spacetelescope.org

Arp 256 a fost surprinsă pentru prima dată în 1966, fiind una din cele 338 de galaxii prezentate în Atlasul Galaxiilor Peculiare. Scopul catalogului a fost sa ilustreze exemplele structurilor ciudate și minunate găsite în galaxiile din apropiere, pentru a oferi instantanee ale diferitelor etape ale evoluției galactice. Aceste galaxii particulare sunt ca un experiment natural expus la o scară cosmică, iar prin catalogarea lor, astronomii pot înțelege mai bine procesele fizice care distrug și recompun galaxiile.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.