27 octombrie 2023, 9:52

Imaginile cu jurnaliștii Digi24 în Israel au fost scoase din context

Jurnaliștii Digi24 Cristina Cileacu și Vali Stan, aflați în Israel pentru a relata despre conflictul dintre statul israelian și Hamas, au fost ținta unei dezinformări: imaginile cu cei doi punându-se la pământ din cauza unei alarme anti-aeriene au fost scoase din context, făcând să pară că aceștia ar fi mimat momentul.

Concret, imagini și postări în care cei doi lucrători media ai postului de televiziune Digi24 erau ironizați pentru faptul că s-au pus la pământ ca să lase impresia unui pericol iminent au devenit virale pe social media. Utilizatorii atrăgeau atenția asupra faptului că în spatele Cristinei Cileacu puteau fi văzuți oameni care treceau pe biciclete, fără să pară îngrijorați de potențialul bombardament.

La doar o zi de la publicare, postarea de TikTok de mai sus a strâns peste 140 de mii de reacții.

Un scandal cu iz politic

Mai mult decât atât, scandalul a prins chiar și proporții politice. Într-o postare pe Facebook, fostul premier Victor Ponta, care este în prezent consilier onorific al prim-ministrului Marcel Ciolacu, a numit-o pe jurnalista Cristina Cileacu „madam”, adăugând:

„Într-o țară normală, cu presă normală, această madam care «transmite de pe burtă» cand lumea în jur merge liniștită pe bicicletă, ieșea la televizor, își cerea scuze că își bate joc de telespectatori și de reporterii care chiar își pun viața în pericol. După care anunța politicos că își dă demisia”.
Mai mult, postarea lui Ponta face referire și la telespectatori, pe care îi numește „foci și pelicani”.

Postarea fostului premier a fost aspru criticată atât de industria media, cât și de alți politicieni. Inclusiv Marcel Ciolacu a fost nevoit să iasă public cu o poziție în urma declarațiilor lui Ponta, afirmând că: „Opiniile personale exprimate de domnul Ponta nu au nicio legătură cu activitatea Guvernului. Îmi pare rău pentru situația prin care trece doamna Cristina Cileacu, al cărei profesionalism nu a fost niciodată pus la îndoială”, conform Digi24.

Ce spune Cristina Cileacu

O reacția a venit și din partea cunoscutei jurnaliste Cristina Cileacu, pe pagina sa personală de Facebook. Aceasta a mulțumit publicului și colegilor care i-au luat apărarea în acest scandal.

„Vă mulțumim tututor celor care ne-ați transmis gânduri bune, cunoscuți și necunoscuți. Mulți colegi din presa mainstream, dar mai ales colegii noștri de la Digi24 au colaborat la efortul jurnalistic de a elimina împreună o știre falsă, promovată de un politician fals și perpetuată de jurnaliști falși și boți. Așa se face presa, breasla contribuie la promovarea adevărului, fără orgolii”, se arată în postarea jurnalistei.
Mai mult, Cileacu a atras atenția asupra faptului că „Financial Times a publicat azi un articol despre oamenii care își pierd abilitatea de a citi, practic își pierd și abilitatea de a gândi. Tocmai a demonstrat asta politicianul inutil”, făcând referire la Victor Ponta.

Pastila de (DEZ)INFORMARE, un proiect Editiadedimineata.ro și Mediastandard.ro

În această ediție specială a Pastilei de (DEZ)INFORMARE, vă arătăm imaginile cu transmisiunea completă și explicăm de ce jurnaliștii tind să fie ținte ale dezinformării.

Emisiunea Pastila de (DEZ)INFORMARE este un proiect al Editiadedimineata.ro, în parteneriat cu Mediastandard.ro.

Sursa Mediastandard


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol