30 mai 2024, 1:32

Impactul propagandei antiucrainene în rândul maghiarilor (și nu numai) din Transilvania

Este de remarcat impactul propagandei antiucrainene, în special în rândul maghiarilor din Transilvania.

Ungaria ocupă o poziție unică în Europa din mai multe motive, unul dintre cele mai semnificative fiind existența unor minorități considerabile vorbitoare de limbă maghiară în țările învecinate.

Această dinamică demografică reprezintă o oportunitate pentru răspândirea propagandei guvernamentale, care poate prin electoratul maghiar simultan:

  • să susțină poziția internă a Fidesz,
  • să atenueze critica internațională la adresa guvernării sale,
  • să împingă ușor Uniunea Europeană către democrații iliberale,
  • să sporească influența Ungariei în afacerile internaționale
  • să influențeze politica internă a națiunilor adiacente

Jurnaliștii de la publicația ungară Telex au aprofundat această problemă, dezvăluind o relatare complexă a modului în care guvernul Fidesz se străduiește să-și transmită mesajul către minoritățile maghiare de peste graniță.

Adesea, acest efort este atât de eficient încât mass-media în limba maghiară accesibilă acestor minorități este plină în mare măsură de propaganda lui Orbán.

Implicațiile pentru politica de securitate și situația minorităților sunt profunde. În mod remarcabil, minoritatea maghiară din România a fost o excepție, a scăpat de strânsoarea Fidesz de câțiva ani.

Ca reacție, guvernul ungar a început să înființeze entități politice și media alternative, pentru a crea o sferă informațională amplă.

Bulcsú Hunyadi, directorul programului Political Capital (Capital Politic) privind radicalizarea și extremismul, avertizează asupra riscurilor grave asociate cu influența generată de dezinformările guvernului ungar.

Un studiu recent al institutului a analizat tacticile guvernului de a influența opiniile minorităților maghiare din România, Serbia, Slovacia și Ucraina prin intermediul știrilor locale și al rețelelor de socializare.

„Această situație reprezintă o amenințare gravă pentru comunitățile maghiare din țările investigate. Ar putea fi doar o chestiune de timp până la apariția unui politician radical, care să militeze împotriva influenței guvernului ungar și a comunității maghiare, totul sub pretextul protejării suveranității.

În plus, această influență aduce riscuri regionale și europene de securitate semnificative. Până în prezent, există puține dovezi că guvernele și instituțiile locale se preocupă de propaganda anti-UE și anti-occidentală a guvernului ungar, care servește mai departe intereselor Rusiei”, sunt doar câteva dintre concluziile studiului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol