19 aprilie 2024, 9:00

Un implant cerebral poate vindeca depresia cea mai severă

Un implant electric din craniu, conectat la creier, poate detecta și trata depresia severă, cred oamenii de știință americani, după  ce au obținut rezultate promițătoare cu un prim pacient.

Sarah (36 de ani), are dispozitivul montat de mai mult de un an și spune că i-a schimbat viața. Aparatul de dimensiunile unei cutii de chibrituri din capul ei este întotdeauna „pornit”, dar emite un impuls doar atunci când simte că femeia ar putea avea nevoie de el.

Cercetătorii de la Universitatea din California (San Francisco) spun că este prea devreme să stabilim dacă ar putea fi ajutați și alți pacienți cu depresie greu de tratat, dar sunt încrezători și planifică mai multe studii.

Sarah este prima persoană care a urmat terapia experimentală. Ea a avut o succesiune de tratamente eșuate, inclusiv cu antidepresive și terapie electroconvulsivă. Operația poate părea descurajantă, dar Sarah a spus că perspectiva de a obține „orice fel de ușurare” era mai bună decât întunericul pe care-l trăise.

Operația a implicat realizarea unor mici găuri în craniul ei, pentru a se potrivi firelor. Cutia care conținea bateria și generatorul de impulsuri era introdusă în os, sub scalp. Procedura a durat o zi de lucru și a fost făcută sub anestezie generală, ceea ce înseamnă că Sarah a fost inconștientă pe tot parcursul operației.

„Când implantul a fost pornit pentru prima dată, viața mea a luat o întorsătură imediată, a devenit din nou plăcută. În câteva săptămâni, gândurile suicidare au dispărut. Dispozitivul mi-a ținut depresia la distanță, permițându-mi să mă întorc la cel mai bun eu al meu și să reconstruiesc o viață care merită trăită”, a mărturisit pacienta.

Cercetătoarea dr. Katherine Scangos, psihiatră la universitate, a spus că inovația a fost posibilă prin localizarea „circuitelor depresiei” în creierul lui Sarah.

„Am găsit o zonă numită striatul ventral, în care stimularea a eliminat în mod constant sentimentele ei de depresie. Am găsit, de asemenea, o zonă de activitate cerebrală în amigdală, care ar putea prezice când simptomele ei vor fi cele mai severe”, a explicat doctora.

Oamenii de știință spun că este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a testa terapia experimentală și pentru a determina dacă aceasta poate ajuta mai mulți oameni cu depresie severă și poate și cu alte afecțiuni. Deoarece a existat un singur pacient și nicio condiție de control, rămâne de văzut dacă aceste rezultate promițătoare sunt valabile în studiile clinice.

Foto: MAURICE RAMIREZ, UCSF 2021 (via BBC)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol