6 decembrie 2023, 5:27

Important. Aceste bancnote euro dispar din circulație. Spania deține peste jumătate dintre ele

Este vorba despre bancnote care au încetat să fie distribuite și sunt în evidentă scădere pe piață. Este din ce în ce mai greu să întâlnim o bancnotă de acest tip.

În luna mai doar 10,6 milioane unități mai erau în circulație, în zona euro. Este cea mai mică cifră de la apariția monedei unice, potrivit Băncii Spaniei.

Scăderea va continua deoarece aceste bancnote în uz sunt mai puține cu 22 la sută comparativ cu anul 2022. Dar în Spania se întâmplă ceva surprinzător.

Este vorba de bancnotele de 500 de euro. Ceea ce atrage atenția din statistici este că jumătate dintre aceste bancnote sunt încă în circulație în Spania, când zona euro e formată din 19 state!

Aici au încetat să mai fie distribuite în 2019 la trei ani după ce Banca Centrală Europeană a dispus oprirea producției, pentru activități criminale sau ilicite, scrie elespanol.com.

Dar aceste bancnote reprezintă bani care pot fi folosiți pentru plăți legale. Pot continua să circule în sectoare diverse, bănci, schimb valutar. Sunt însă nepractice pentru viața de zi cu zi și pot fi schimbate oricând la băncile centrale și naționale din zona euro.

Reprezentanții băncilor vor verifica valabilitatea bancnotelor și te vor identifica, pentru a evita operațiuni de spălare a banilor. Nu există niciun impediment pentru a primi aceeași valoare în bancnote mai mici.

O explicație ar fi caracteristica Spaniei de a fi un teritoriul cu un turism extrem de dezvoltat. Numărul mare de bancnote provine din consumul generat de turiștii care ajung aici.

În Spania, toate intrările și ieșirile de numerar care implică bancnotele de 500 de euro intră în vizorul Trezoreriei, care primește informații de la bănci.

Atenție la bancnotele false

Autoritățile financiare din Germania au descoperit tot mai mulți bani falși: doar în a doua jumătate a anului 2022 numărul de banconote false a crescut cu 10%.

Deutsche Bundesbank a anunțat că în prima jumătate a anului 2023 a retras din circulație în Germania 26.700 bancnote euro contrafăcute, în valoare de aproape 2,9 milioane de euro. Aceste este avertismentul Deutsche Bundesbank.

Oficiul Federal de Poliție Criminală prezintă anual infracțiunile de falsificare a banilor în Germania. Este vorba în special de bancnote de 200 și de 500 de euro.

Acestea au fost utilizate în principal în tranzacții frauduloase. Asta implică bunuri de lux, lingouri de aur, ceasuri și mașini, a spus Burkhard Balz, responsabil de numerar în Consiliul de Administrație al Deutsche Bundesbank.

Banca îți spune și cum ar trebui să verifici bancnotele pe principiul simte/privește/ înclină. Specialiștii băncii te sfătuiesc să compari o bancnotă suspectă cu una care este, fără îndoială, autentică și să te uiți mereu la caracteristicile de securitate. Pe majoritatea bancnotelor euro hârtia de bancnotă se simte imediat ce este atinsă. Ai putea fi interesat și de această știre.

În seria Europa bancnotele de 5, 10 și 20 de euro au fost lăcuite și, prin urmare, sunt netede la atingere. Bancnotele contrafăcute pot fi recunoscute imediat ce sunt atinse. Pentru a fi în siguranță, însă, Bundesbank recomandă verificarea altor caracteristici.

Tot mai multe bancnote false în circulație: elementele hologramei se schimbă când este înclinată bancnota. Pe fața bancnotelor, părți ale imaginii imprimate pot fi simțite în relief.

În Seria Europa de exemplu, inscripția „BCE ECB EЦБ EZB EKP EKT EKB baz EBC” (precum și „ESB” din bancnota de 50 euro) pot fi găsite pe marginea stângă. Filigranul poate fi văzut ca o umbră pe zona neimprimată a fiecărei bancnote, atunci când este ținută la lumină.

În seria Europa din bancnota de 20 de euro, există o fereastră transparentă în zona superioară a benzii de hologramă. Prezintă un portret al Europei, un personaj din mitologia greacă. În plus, elementele hologramei se schimbă atunci când este înclinată bancnota. În jurul motivelor apar efecte de culoarea curcubeului.

Cum recunoști monedele de 1 și 2 euro false?

Și numărul de monede falsificate crescut. Aproximativ 40.800 de monede contrafăcute au fost detectate în tranzacțiile de plată în Germania în a doua jumătate a anului 2022 și peste 49.000 în primele șase luni ale acestui an.

În prima jumătate a anului 2023, existau în Germania aproximativ 12 monede contrafăcute la 10.000 locuitori. Creșterea este de 21 la sută.

În ce privește monedele contrafăcute, sunt deseori neclare și prezintă denivelări.Și nuanța de culoare se deosebește de monedele reale.

Marginea în relief a monedelor reale de 2 euro este gravată în relief pe marginea monedelor, în timp ce contrafacerile au adesea o imprimare incompletă sau neregulată pe margine.

Monedele reale de 1 euro și 2 euro sunt doar slab magnetice. Deși se lipesc de magnet, pot fi îndepărtate cu ușurință. Contrafacerile de obicei fie nu sunt atrase de magnet, fie se lipesc foarte ferm.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol