29 martie 2024, 14:08

IMPRESIONANT. Premieră mondială într-un spital din Israel (VIDEO)

Din China până în Italia, din Statele Unite ale Americii până în Israel, persoanele aflate în stare critică în urma infectării cu noul coronavirus, pe patul de moarte în spitale, sunt condamnate să moară în singurătate, fără a avea parte de o alinare din partea apropiaţilor, un ultim cuvânt, un adio. Acesta a devenit, dincolo de suferinţa fizică în sine, unul dintre cele mai oribile aspecte ale pandemiei de coronavirus.

Cazuri sfâşietoare

În lunile care s-au scurs de la debutul pandemiei, poveşti sfâşietoare despre oameni care au plecat pe picioarele lor de acasă, cu simptome de COVID-19, dar nu s-au mai întors niciodată la ai lor decât într-un sicriu sigilat, au fost prezentate în număr mare de mass-media din întreaga lume.

Şi totuşi…

Nimeni pe lumea asta nu ar trebui să moară în singurătate, fără alinare, părăsit de cei dragi.

Cazul din Ramat Gan

Simcha Ben Yishai avea 64 de ani. Locuia la Ramat Gan, a fost infectat cu noul coronavirus, care în cele din urmă l-a răpus. A murit în prima seară de Pesach, sărbătoarea Paştelui evreiesc, la centrul medical Sourasky (Ichilov) din Tel Aviv, metropola israeliană.

Spre deosebire de ce se petrece cu toate celelalte zeci de mii de victime ale COVID-19 din lume, fiica lui Simcha Ben Yishai, Elisheva Stern, a putut să îl viziteze pe tatăl ei pentru ultima oară, cu câteva ore înainte ca acesta să se stingă din viaţă.

Şi asta datorită unei noi politici implementate de spitalul din Tel Aviv, care le permite membrilor familiei unui pacient în stare gravă să îşi ia adio de la acesta. Este o premieră mondială, subliniază cotidianul israelian de limbă engleză Jerusalem Post.

La terapie intensivă

Echipate corespunzător, rudele îi pot vizita, alina sau chiar îşi pot lua rămas-bun de la cei dragi aflaţi pe paturile de la terapie intensivă în acest spital, relatează Ambasada Statului Israel într-o postare pe Twitter.

Poveştile celor morţi fără vreo alinare din partea celor dragi au avut un impact deosebit asupra lui Avi Shushan, purtător de cuvânt şi membru al consiliului de administraţie al spitalului Ichilov.

„Sunt purtătorul de cuvânt al spitalului şi am intrat în unitatea corona ca jurnalist”, a declarat el pentru Jerusalem Post. „După ce am auzit toate aceste poveşti îngrozitoare, am început să mă întreb de ce eu puteam să intru, iar rudele nu. Mi-am spus că este inacceptabil”, a mai spus acesta.

Cum s-a ajuns aici

Shushan a ridicat chestiunea în discuţie în cadrul unei reuniuni a consiliului de administraţie, cerând să afle motivele pentru restricţiile impuse şi cum ar fi putut ajuta pe această temă.
Imediat, preşedintele director general, profesorul Ronni Gamzu, mi-a spus că am dreptate, iar principala problemă era furnizarea de echipamente medicale apropiaţilor pacienţilor”, a mai povestit Shushan. Am schimbat politica şi imediat s-a aprobat totul.
În câteva ore, spitalul a publicat un nou protocol care le permite membrilor familiilor pacienţilor aflaţi pe patul de moarte să le facă acestora din urmă ultima vizită.

Reportaj

Un reportaj pe această temă a fost realizat şi prezentat de postul israelian de televiziune Channel 12. Îl puteţi urmări aici, cu menţiunea că într-adevăr vă poate afecta emoţional.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol