20 aprilie 2021, 12:21

Imunitatea oferită de prima doză a vaccinului anti-COVID, de șapte ori mai mare pentru cei care au avut deja boala

Imunitatea la COVID-19 este de șapte ori mai mare după prima doză a vaccinului Pfizer, dacă ai avut deja boala. Cel mai amplu studiu realizat în condiții reale până acum a arătat și că persoanele vaccinate care primesc o doză a serului obțin o protecție mai mare împotriva variantelor mai noi. Pe de altă parte, experții subliniază că o singură doză administrată unei persoane care nu a avut contact anterior cu virusul nu poate neutraliza varianta sud-africană.

Indiferent de vârstă, vindecații de COVID-19 care primesc o doză a vaccinului au un răspuns imun de 6,8 mai mare. Persoanele fără o infectare anterioară care primesc două doze ale vaccinului Pfizer, dezvoltă răspuns imun la fel de puternic ca pacienții vindecați, vaccinați cu o singură doză.

Între decembrie și februarie, cercetătorii Universităților Sheffield, Oxford, Liverpool, Newscastle și Birmingham au analizat probe de sânge prelevate de la 237 de lucrători din domeniul medical. Ei au măsurat răspunsul celulelor T în cazul celor care au avut COVID-19 și au primit vaccinul.

Oamenii de știință au descoperit că celulele T au dezvoltat o putere mai mare de a recunoaște mai multe porțiuni ale proteinei Spike. Asta înseamnă că protecția împotriva formelor severe este mai mare, potrivit The Sun.

Dar nu este încă suficient de clar pentru cât timp celulele T și anticorpii specifici oferă protecție și este important ca toate persoanele să accepte totuși ambele doze.

Ministrul Sănătății din Marea Britanie, Matt Hancock, consideră că rezultatele studiului sunt importante și demonstrează încă o dată că vaccinul a salvat deja mii de vieți în Regatul Unit, dar transmite că „a doua doză e importantă pentru o protecție pe termen lung, indiferent dacă ai fost deja infectat sau nu”. ”Fac apel către toți cetățenii să respecte programarea la rapel, pentru a fi în siguranță și pentru a-i proteja pe ceilalți”, a spus acesta.

„În timp ce reacția imună după o singură doză este destul de redusă în cazul persoanelor care nu au mai fost în contact cu virusul, este totuși mai puternică sau echivalentă cu imunitatea obținută pe cale naturală, înainte de a fi îmbunătățită de o primă doză”, spune dr. Thushan de Silva, autor al studiului și profesor al Universității din Sheffield.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.