19 ianuarie 2021, 19:44

În 2021 vom avea ZECE vaccinuri anti-COVID-19

La ora actuală sunt în diferite stadii mai multe vaccinuri. Dacă ele vor trece cu bine testele, în 2021 vom avea ZECE vaccinuri anti-COVID-19.

Până la mijlocul anului următor ar putea fi disponibile zece vaccinuri anti-COVID-19, dacă acestea vor obţine aprobarea autorităţilor de reglementare.

Declarația îi aparține directorul unei asociaţii care reprezintă industria farmaceutică mondială.

Vaccinurile dezvoltate de Pfizer şi BioNtech, precum şi de Moderna şi AstraZeneca au demonstrat rezultate promiţătoare în testele clinice, însă nu se pune problema de „a o lua pe scurtătură”, a spus Thomas Cueni, directorul general al Federaţiei Internaţionale a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (IFPMA).

„Până acum au fost lansate trei vaccinuri şi toate trei au fost un succes. Mă aştept că vom avea ceva similar de la Johnson & Johnson. Mă aşteaptă să vedem rezultate pozitive similare de la Novavax şi multe alte firme Sanofi Pasteur, GSK şi Merck”, a spus Thomas Cueni.

În 2021 vom avea ZECE vaccinuri anti-COVID. Problema licențelor

Acesta a subliniat că marile companii farmaceutice şi firmele biotech au investit sume mari de bani în cercetare şi dezvoltare. Precum şi în creşterea capacităţii de producţie în timpul pandemiei, pentru a putea fi în măsură să lanseze pe piaţă doze de vaccinuri.

În consecinţă, ar fi o greşeală să fie eliminată protecţia de care beneficiază licenţele şi să se încerce producţia unor vaccinuri atât de complexe fără personal calificat şi proceduri de calitate a controlului.

„Sperăm că până la vară vom avea, probabil, 10 vaccinuri care îşi vor fi dovedit valoarea. Însă toate trebuie să fie supuse unor analize ştiinţifice riguroase din partea organismelor de reglementare”.

India şi Africa de Sud au propus în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului să fie ridicate temporar prevederile privind protecţia acordată produselor patentate în perioada pandemiei.

SUA, Europa, Elveţia şi alte ţări au respins această propunere.

Conform tabelului de mai jos (Sursa: GAVI.org) în acest moment în lume se lucrează la peste 154 de vaccinuri, care se află în stadiul preclinic – adică sunt în faza testelor de laborator sau sunt testate pe animale. Circa 20 de vaccinuri se află în faza 1. Acest lucru presupune că în acest moment au trecut testele de siguranță și sunt experimentate pe persoane tinere și sănătoase. În faza 2 se alfă alte 12 vaccinuri, care se testează acum pe diferite eșantioane de subiecți. În fine, faza 3 și ultima faza se referă la produsele care acum sunt testate internațional. Aici aveam alte 10 vaccinuri.

Dar iată mai jos și o imagine care ne arată și care sunt tipurile de vaccinuri folosite.

Mai jos regăsiți o listă Biopharmatrend cu vaccinurile care se află în acest moment cel mai aproape de finalizare sau companii farmaceutice care se presupune că vor scoate un astfel de vaccin.

Foto Unsplash


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.