28 noiembrie 2022, 22:18

În  Capitala Franței, duminică, accesul mașinilor a fost interzis

„Parisul respiră fără mașini” se numește acțiunea prin care accesul mașinilor a fost interzis în Paris, duminică, pentru o bună parte a zilei.

În afară de șoseaua de centură, între orele 11.00 și 18.00, „întregul oraș a fost rezervat circulației nepoluante, bicicletelor, celor care folosesc patine, trotinetelor, skateboard-urilor, pietonilor și utilizatorilor de transport în comun”, explică Primăria  într-un comunicat.

Pentru a întări acest lucru, a fost stabilită și o amendă, de 135 de euro.

Au fost exceptate vehiculele de urgență, autobuzele, taxiurile și VTC-urile, cu o limită de viteză de 20 km/h în anumite zone, și parizienii care se întorc din weekend, pe baza unui act de reședință.

Cifre

În 2021, cu un an în urmă, în ziua aceleiași operațiuni, concentrațiile de dioxid de azot fuseseră „cu aproape 20% mai mici decât cele dintr-o duminică obișnuită”, potrivit observatorului pentru calitatea aerului din regiunea pariziană Airparif .

În Place de la Concorde, în centrul capitalei, au fost organizate ateliere participative de reparare a bicicletelor, iar un stand al RATP va avea ca scop „sensibilizarea bicicliștilor cu privire la riscurile și pericolele de pe șosea în mediul urban”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol