22 septembrie 2022, 9:31

În ce țări străine vor să studieze tinerii? Și care sunt domeniile preferate

Conform datelor oficiale, în Olanda studiază peste 5600 de români, ceea ce ne situează pe locul 3, după Germania și Italia ca număr de studenți străini.

Interes în creștere

Interesul universităților olandeze pentru a accepta studenți din România este în creștere de la an la an. Acest lucru este evident datorită numărului de studenți înscriși anual, dar și prin participarea la târgurile educaționale. Astfel, cele mai multe universități care participă în week-end la târgul educațional World Education Fair din provin din Olanda.

“Conform datelor oficiale, în acest moment sunt înregistrați peste 5600 de studenți în Olanda. Sistemul este unul foarte ofertant pentru tinerii români pe toate planurile. În primul rând, la nivel academic există numeroase specializări în limba engleză, conectate direct la cerințele actuale din piața muncii. Pe lângă cele mai accesate programe de studiu din zona business, computer science și inginerie, sistemul olandez a dezvoltat numeroase specializări academice foarte nișate cum ar fi managementul în domeniul ospitalității, management în zona gaming și entertainment sau managementul sportiv. În al doilea rând, nivelul taxelor de studiu este foarte accesibil pentru români. Vorbim de o taxă anuală de 2200 euro, care în primul an este redusă la jumătate. În plus, statul olandez oferă numeroase granturi și împrumuturi care pot acoperi și costurile de trai”, explică Ana Maria Papp, Business Development Manager, Integraledu.

Trend

Din ce în ce mai multe familii își trimit copiii la studii în străinătate încă din gimnaziu

Pe locul al doilea, ca destinație de studiu preferată de români, se află Marea Britanie, urmată, în ordine, de Germania, Italia, Danemarca, SUA și Irlanda.

În ceea ce privește studiul gimnazial și liceal, numărul de aplicații în Marea Britanie rămâne constant, alte destinații solicitate fiind: Elveția, Germania, Austria, Spania dar și America de Nord. “Interesul pentru tinerii români se manifestă și din partea liceelor britanice, care vor fi prezente în număr mare la World Education Fair. În calitate de consultanți educaționali am observat o tendință care se conturează de câțiva ani și anume că din ce în ce mai multe familii își trimit copiii la studii în Marea Britanieîncă din gimnaziu tocmai pentru a se obișnui cu sistemul și a continua cu liceulși apoi studiile universitare înstrăinătate”, precizează Raluca Niculae, Manager Departament Tabere și Licee.

Liceele prezente la World Education Fair pot oferi burse academice și pentru performanțe sportive sau artistice, în cuantum care poate reduce la jumătate taxa de școlarizare.

Domenii preferate

Topul domeniilor preferate de români pentru studiile în străinătate.

Conform datelor Integraledu, specializările alese în 2022 se grupează astfel:

  1. Computer Science
  2. Economie și Afaceri
  3. Artă și Design
  4. Inginerie
  5. Drept
  6. Psihologie
  7. Turism
  8. Politică și Relații Internaționale

Tabere educaționale

Cererea pentru taberele educaționale s-a triplat în acest an

Oferta s-a diversificat de la tabere de ski și snowboarding în Germania și Elveția, la tabere exclusiviste de limba engleză în Dubai sau Mauritius

Unde găsești tabere educaționale?

La World Education Fair vor fi prezente instituții care organizează tabere educaționale pentru toate categoriile de vârste, atât pentru vacanța de iarnă, cât și pentru următoarele vacanțe. “Anul acesta am înregistrat o triplare a înscrierilor în tabere educaționale. Tinerii pot experimenta vacanțe axate pe ski sau snowboarding în Germania sau Elveția sau pot alege zone exclusiviste ca Dubai, Singapore sau Mauritius, unde își pot perfecționa limba engleză, pot dobândi abilități de leadership și public speaking, bucurându-se în același timp de cultura locală. Dacă vorbim despre costuri, acestea încep de la 900 de euro pentru tabere de o săptămână în Germania și pot ajunge și până la4500 lire sterline pentru un internship de 10 zile în Londra, cu specialiști din diferite domenii. Costurile includ cursul, pensiune completă și programul recreativ”, mai explică Raluca Niculae.

World Education Fair are loc pe  24 septembrie – hotel Radisson, 25 septembrie Constanța – hotel Continental Forum, 26 septembrie Brăila – Biblioteca Județană Panait Istrati.

Accesul se face gratuit pe bază de înregistrare prealabilă pe site-ul evenimentului www.worldeducation.ro.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol