2 martie 2024, 16:16

În ciuda angajamentelor climatice, Germania redeschide 16 centrale electrice pe cărbune şi petrol

Germania caută să-şi diminueze dependenţa faţă de gazul rusesc, dar alternativele, în special gazele naturale lichefiate, sunt mai scumpe şi costurile energetice sunt deja în creştere.

Guvernul german a aprobat o reglementare ce permite revenirea la punerea în funcţiune a termocentralelor pe bază de cărbune şi petrol, pentru a economisi gazele naturale.

Într-un mesaj video, cancelarul Olaf Scholz şi-a exprimat regretul faţă de decizia Germaniei de a porni 16 centrale electrice pe bază de combustibili fosili aflate în stare de conservare şi de a prelungi autorizaţia de funcţionare pentru alte 11 centrale.

„Faptul că, din cauza atacului brutal al Rusiei asupra Ucrainei, acum trebuie să folosim temporar unele centrale electrice pe care le scoseserăm deja din funcţiune este amar”, a spus el. „Dar este doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp”.

Scholz a insistat asupra faptului că Germania îşi menţine angajamentul de a pune capăt emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2045, mai devreme faţă de orice naţiune puternic industrializată, şi a menţionat un pachet recent de măsuri aprobat de Parlament pentru a stimula implementarea energiei regenerabile.

„Vrem să facem tot ce putem pentru a combate criza climatică”, a spus el.

Dar ecologiştii spun că guvernul ar putea face mult mai mult, inclusiv prin impunerea unei limite generale de viteză şi restricţionarea unor zboruri interne pentru a economisi combustibil.

De asemenea, militanţii pentru climă au blocat recent drumuri importante din Berlin şi din împrejurimi în semn de protest faţă de planurile pentru noi proiecte de petrol şi gaze în Marea Nordului.

Scholz şi ministrul german al Energiei, Robert Habeck, au exclus prelungirea duratei de funcţionare a celor trei centrale nucleare rămase în Germania dincolo de acest an, argumentând că acest lucru nu ar rezolva nevoile energetice ale Germaniei.

Sursa foto: Marina Constantinoiu, Berlin


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol