24 iunie 2024, 6:03

În curând vom avea a patra culoare la semafor: semnificație inedită a culorii albe

Roșul, galbenul și verdele nu vor mai fi în curând de ajuns pentru semafoare? Cercetătorii propun o culoare suplimentară. Dar aceasta ar trebui să se aplice doar anumitor mașini. Iată despre ce este vorba.

Semafoarele de la trecerile străzilor par a fi o chestiune foarte simplă la prima vedere. Când este verde poți conduce, când este roșu trebuie să te oprești. Devine puțin mai dificil cu galben: dacă ar trebui să continuați să conduceți sau să apăsați frâna depinde de situație.

La trecerile de pietoni, pe de altă parte, planificatorii de trafic se confruntă acum cu întrebarea dacă să acorde verde permanent pietonilor sau traficului auto.

De parcă toate acestea nu ar fi fost suficient de complicate, experții pun acum în joc o a patra culoare. Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord din Raleigh propun să introducă și o lumină albă în viitor.

Inginerii de transport de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, SUA propun acum o „lumină albă”, care ar permite vehiculelor autonome (AV) să ajute la controlul fluxului de trafic, dar și să anunțe șoferii ce se întâmplă.

În cadrul simulărilor computaționale, noua abordare îmbunătățește semnificativ timpul de deplasare prin intersecții și reduce consumul de combustibil, scrie 24Auto.

Acest concept pe care îl propunem pentru intersecțiile de trafic, pe care îl numim fază albă, exploatează puterea de calcul a vehiculelor autonome”, spune Ali Hajbabaie, autor corespondent al lucrării și profesor asociat de inginerie civilă, construcții și mediu la NC State.

„Conceptul de fază albă încorporează, de asemenea, un nou semnal de trafic. Iar luminile albe le vor spune șoferilor umani să urmeze pur și simplu mașina din fața lor.”

Conceptul de fază albă se bazează pe faptul că este posibil ca vehiculele auxiliare să comunice fără fir atât între ele, cât și cu computerul care controlează semaforul.

Noua abordare îmbunătățește semnificativ timpul de deplasare prin intersecții Atunci când un număr suficient de AV-uri se apropie de intersecție, acesta ar activa lumina albă.

Lumina albă este un semnal că AV-urile își coordonează mișcarea pentru a facilita traficul prin intersecție mai eficient. Vehiculele neautomate – cele conduse de o persoană – ar trebui pur și simplu să urmeze vehiculul din fața lor. Atunci când prea multe vehicule care se apropie de intersecție sunt controlate de șoferi, mai degrabă decât de AV-uri, semaforul ar reveni la modelul convențional de semnal verde-galben-roșu.

„Acordarea unei părți din controlul fluxului de trafic către AV-uri este o idee relativ nouă, numită paradigma de control mobil”, spune Hajbabaie. „Poate fi folosită pentru a coordona traficul în orice scenariu care implică AV-uri. Dar credem că este important să încorporăm conceptul de lumină albă în intersecții, deoarece le spune șoferilor umani ce se întâmplă, astfel încât aceștia să știe ce trebuie să facă atunci când se apropie de intersecție.”

Desigur, toate aceste planuri sunt încă în viitor. Experiența de până în prezent arată că dezvoltarea mașinilor autonome va fi probabil mult mai lentă decât se aștepta anterior. Deocamdată, șoferii care învață să conducă se vor fmiliariza doar cu trei culori de semafor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol