30 mai 2024, 19:12

În Franţa, colectarea separată a deşeurilor biodegradabile a devenit obligatorie de la începutul anului

În Franţa, colectarea separată a deşeurilor biodegradabile a devenit obligatorie de la începutul anului. Legea anti-deşeuri se alătură măsurilor adoptate în 2020, care urmăresc eliminarea ambalajelor din plastic de unică folosinţă. Noile reglementări au ca ţintă reducerea cu sute de mii de tone a gazelor cu efect de seră, care ajung în atmosferă.

Resturile de alimente, dar și iarba tunsă, ramurile tăiate din copaci, frunzele moarte, în general, tot ceea ce poate fi transformat în compost trebuie triate, colectate și depozitate separat de celelalte tipuri de deșeuri.

Legea antideșeuri, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie în Franța, obligă autoritățile locale să pună în practică soluții de gestionare a acestei activități prin înființarea de puncte colectare în spațiul public și la nivelul imobilelor de locuințe, colectare din ușă în ușă a acestui tip de deșeuri, amenajarea de compostoare de cartier, oferirea de pubele individuale pentru transformarea deșeurilor vegetale în compost, soluție recomandată în special celor care stau la casă și numai dacă doresc.

Multe primării au făcut amenajările necesare și aplică noile reguli înainte chiar de intrarea lor în vigoare, în timp ce altele abia încep să se organize. Prioritatea este de a le permite locuitorilor să își reducă deșeurile, știut fiind că regulile alimentare reprezintă aproape o treime din gunoiul menajer al fiecărei gospodării.

Odată strânse separat, ele vor fi reciclate și transformate în îngrășământ agricol natural, în loc să fie arse, ca până acum. Ministerul Tranziției Ecologice din Franța precizează, pe site-ul său, că prin această operațiune se evită eliberarea în atmosferă a peste 800.000 de tone de gaze cu efect de seră.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol