20 mai 2022, 0:27

În Franţa, numai dovada vaccinării complete anti-COVID este acceptată pentru a intra în majoritatea locurilor publice

În Franța, Parlamentul a adoptat definitiv legea prin care numai dovada vaccinării complete anti-COVID este acceptată pentru a putea intra în majoritatea locurilor publice. Parlamentul francez a adoptat definitiv, printr-un vot final al deputaţilor, proiectul de lege care instituie obligativitatea permisului vaccinal, pe care guvernul îşi doreşte să-l implementeze cât mai repede în contextul noului val pandemic.

Textul a fost adoptat cu 215 voturi pentru, 58 împotrivă şi şapte abţineri. Parlamentarii socialişti intenţionează să sesizeze Consiliul constituţional pentru a garanta respectarea „libertăţilor fundamentale”, ceea ce va amâna cu câteva zile promulgarea proiectului de lege.

În contextul în care circa 300.000 de contaminări au fost înregistrate cotidian de o săptămână, guvernul speră să introducă obligativitatea noului permis vaccinal în jurul datei de 20 ianuarie.

Testele negative nu vor mai fi valabile pentru a activa certificatul electronic ce permite accesul la restaurant, bar, cafenea, cinematograf, muzeu, săli de spectacol și de sport, stadioane, mallurile cu o suprafață de peste 20.000 de metri pătrați, transportul cu trenul, autocarul sau avionul între regiuni, precum și pentru a vizita un apropiat la spital sau la centrul pentru vârstnici, transmite corespondenta Radio România Actualități la Paris, Daniela Coman.

Astfel, certificatul verde devine certificat de vaccinare, noile reguli fiind obligatorii pentru toți adulții și minorii de peste 16 ani, pentru că aceștia din urmă nu au nevoie de acordul părinților pentru a se vaccina.

Pentru copiii de până la 15 ani este acceptat în continuare și testul negativ.

Responsabilii locurilor vizate de noile măsuri au dreptul, potrivit legii, să verifice și actul de identitate, prevedere care a stârnit dezbateri aprinse în Parlament, fiind descrisă de unii membri ai opoziției ca un abuz.

Legea îi pedepsește mult mai aspru decât până acum pe cei care recurg la falsuri. Deținerea unui fals este pasibilă de trei ani de închisoare și 45.000 de euro amendă.

Prezentarea unui certificat de vaccinare care aparține altcuiva sau împrumutarea documentului în vederea utilizării sale frauduloase se lasă cu amendă de 1.000 de euro, față de 135 de euro, cât era până acum.

Legea prevede însă și posibilitatea de a scăpa de aceste sancțiuni; dacă persoana își face vaccinul în 30 de zile de la utilizarea falsului, condamnarea și amenda sunt anulate.

Guvernul intenționează să pună în aplicare noua lege în cursul acestei săptămâni, însă, între timp, stânga radicală a contestat documentul la Consiliul Constituțional.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol