5 octombrie 2023, 6:48

În Grecia a fost inaugurat primul muzeu subacvatic

Epava unei nave antice, care transporta mii de amfore, dar s-a scufundat în secolul al V-lea î.Hr., ducând pe fundul Mării Egee o adevărată comoară, a fost inaugurată sâmbătă în Grecia ca muzeu subacvatic. Acum, amatorii de scufundări pot explora comoara în voie.

Ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, a asistat la o ceremonie care s-a desfăşurat la bordul unui vas şi în apă, cu participarea mai multor scafandri. Ceremonia tăierii panglicii s-a desfășurat subacvatic.

Situl, aflat în apropiere de mica insulă Peristera, din largul insulei Alonissos, va fi deschis amatorilor de scufundări între 3 august şi 3 octombrie, în timp ce turiştii care nu practică acest sport vor avea acces la o vizită virtuală la un centru de informaţii din Alonissos.

Zace la o adâncime de 21-28 de metri

„Această epavă zace la o adâncime de 21-28 de metri adâncime în apropiere de ţărmul insuliţei Peristera şi conţine între 3.000 şi 4.000 de amfore”, a declarat postului Skai TV Maria Agalou, preşedinta consiliului municipal Alonissos.

Acest vas transportând mii de amfore care conţineau vin s-a scufundat în Marea Egee în anul 425 înainte de Hristos, în nordul Greciei, fiind surprins de o furtună în timpul unei traversări între insula Skopelos şi Alonissos, a declarat postului Ert TV directoarea departamentului de antichităţi submarine, Pari Kalamara.

Era o navă mare

„Numărul amforelor relevă dimensiunea ambarcaţiunii. Era o navă mare”, a precizat ea.

Amforele, majoritatea intacte, au fost descoperite de un pescar în 1985.

„Oferim umanităţii acest Partenon al naufragiilor”, a declarat la rândul său Kostas Agorastos, guvernatorul Tesaliei, regiune din care face parte insula Alonissos.

Potrivit Ert TV, două grupuri de amatori de scufundări britanici sunt aşteptaţi luni pentru a descoperi situl din Peristera.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol