19 octombrie 2020, 19:22

În Israel se închid 30 de orașe. Țara a ajuns lider mondial la numărul de infectări zilnice cu noul coronavirus

Israelul este lider mondial în ceea ce priveşte numărul de infectări zilnice cu noul coronavirus, după o săptămână de cifre record. Așa-numitul ”Cabinet coronavirus” trage semnalul de alarmă, iar autoritățile au fost nevoite să plaseze în izolare 30 de orașe, pentru a limita evoluția celui de-al doilea val al epidemiei de COVID-19.

Cifrele care sperie

Israelul a înregistrat în ultimele şapte zile o medie de 215 de contagieri zilnice la fiecare un milion de locuitori, fapt ce l-a situat înaintea Braziliei (188) şi Spaniei (182), potrivit unui clasament realizat de Banca Naţională a Canadei şi de Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite.

Ministerul israelian al Sănătăţii a anunţat că joi au fost raportate 2.740 de cazuri după o săptămână de cifre zilnice record şi după ce miercuri a fost depăşit pentru prima dată pragul de 3.000 de cazuri de la debutul pandemiei cu noul coronavirus, în rândul unei populaţii de 9 milioane de locuitori.

Ce înseamnă rata mortalității scăzută

Rata mortalităţii rămâne scăzută, deşi se apropie de o mie de victime, cu un bilanţ de 985 de decese, în timp ce numărul total al cazurilor confirmate de COVID-19 a ajuns la 125.260. Rata scăzută a mortalității din această țară nu este explicată decât printr-un sistem medical performant, cu care Israelul se mândrește de foarte mulți ani, dar numărul mare de infectări nu face decât să pună presiune și pe acest sistem.

Sistemul semafor

De săptămâna trecută, oraşele israeliene sunt clasificate cu ajutorul aşa-numitului sistem „semafor”, bazat pe alerte de culoare roşie, galben şi verde, în funcţie de rata contagierilor şi care determină restricţiile necesare.

Reîntoarcerea la izolarea strictă încearcă să evite „o pierdere completă a controlului”, în condiţiile în care peste 2 milioane de elevi şi studenţi israelieni s-au întors săptămâna aceasta la cursuri.

La sfârşitul lunii septembrie şi în octombrie au loc câteva dintre cele mai importante sărbători evreieşti, prilej de întâlnire a familiilor şi, prin urmare, de creştere a numărului de infectări.

Cabinetul coronavirus

Membrii așa-numitului ”Cabinet coronavirus”, din care fac parte doar câțiva miniștri, au decis ca închiderea localităților să intre în vigoare de luni, potrivit Times of Israel.

Restricțiile în discuție pentru cele 30 de municipalități includ interzicerea intrării și ieșirii, deplasarea rezidenților la maximum 500 de metri de casele lor, oprirea transportului public și închiderea afacerilor neesențiale și a școlilor, cu excepția instituțiilor de îngrijire și a programelor de educație specială.

”Țarul coronavirus” spune că Israelul este în război

Vorbind despre creșterea îngrijorătoare a numărului de infectări, într-o conferință de presă, la scurt timp după întâlnirea Cabinetului coronavirus, coordonatorul special al guvernului, prof. Ronni Gamzu, vizibil tulburat, a implorat publicul să înceapă să trateze situația cu seriozitate, mai scrie Times of Israel.

”Acesta este un mesaj către întreg Israelul: FĂRĂ NUNȚI! Fără adunări mari de persoane! Fără nerespectarea regulilor pentru restaurante sau pentru orice loc! Îmi pare rău că sună patetic. Dar e un moment de răscruce. Întreg Israelul este la război. Numărul de infectări care a crescut de la 2000 la 3000 de cazuri de la o zi la alta ar trebui să ne îngrijoreze pe toți. Oricine decide să nu poarte mască sau să încalce regulile scuipă în față medicii și asistentele care muncesc 24 de ore din 24 pe frontul coronavirus”, a mai spus Gamzu.

Premierul roagă populația să respecte regulile

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a difuzat o înregistrare video a unei declarații prin care confirmă decizia Cabinetului coronavirus. El a precizat că, deși rata infectărilor era mare în ultima lună, totuși se înregistrase o oarecare stabilitate, dar zilele trecute creșterea a început brusc, iar creșterea este dramatică. El le-a cerut israelienilor să coopereze cu autoritățile, pentru a opri această infectare.

Închiderea localităților depinde mult de abilitatea poliției de a detașa suficiente forțe pentru a asigura izolarea celor 30 de orașe.

Care ar fi localitățile vizate

Deși încă nu este nicio listă oficială cu localitățile vizate, cele 30 de orașe desemnate ca fiind ”roșii” ar fi: Nazareth, Bnei Brak, Tiberias, Abu Snan, Umm al-Fahm, Elad, Aabalin, Buqata, Beit Jann, Jaljulya, Jatt, Daliyat al-Karmel, Zemer, Taibe, Tira, Kasra-Samia, Ka’abiyye-Tabbash-Hajajre, Kafr Bara, Kafr Kanna, Kafr Qassem, Lakiya, Sheikh Danun, Maale Iron, Ein Mahil, Assafiya, Arara, Fureidis, Qalansawe, Rechasim, and Kfar Aza.

Cele mai multe sunt predominant ultraortodoxe și arabe, adică din cele două segmente de populație care sunt cel mai afectate de virus, din cauza stilului de viață comunitar.

Nunțile inconștienților

Postul de televiziune israelian Channel 12 a relatat că 5.000 de persoane au participat la o nuntă miercuri seara în orașul arab Shafaram.

Dar și alte nunți ilegale au fost organizate în țară, cu participare mare de persoane. Cotidianul Haaretz a scris că săptămâna aceasta câteva sute de persoane au participat la nunta ilegal organizată de fiul ambasadorului israelian în China, Zvi Hefetz.

Gamzu a avertizat că ambele comunități, arabă și religioasă evreiască, sunt în prima linie a frontului, în acest război, dar că nimeni nu este imun la infectare.

Sursa foto: Times of Israel


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Stendhal

    5 septembrie

    Ovreii sunt in pandemie !
    Wow! Ei care sunt aleșii Domnului !?! Ce ironie…

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.