7 iunie 2022, 13:28

În Italia, copiii vor primi numele de familie ale ambilor părinți. Măsura se aplică şi familiilor de români şi moldoveni rezidente în Peninsulă

Copiii care se nasc de acum înainte în Italia vor primi atât numele de familie al tatălui, cât şi pe cel al mamei, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale, transpuse în lege de Parlament.

Părinţii vor fi cei care vor stabili în ce ordine, după cum transmite corespondenta Radio România Actualități la Roma, care adaugă că măsura se aplică şi familiilor de români şi moldoveni rezidente în Peninsulă.

”Copiii ar trebui să primească numele de familie ale ambilor părinți, în ordinea în care aceștia decid, cu excepția cazului în care părinții sunt de acord ca cei mici să ia doar un nume. Actuala practică este discriminatorie și dăunătoare pentru identitatea copilului, a precizat instanța supremă din Peninsulă”, relatează corespondenta RRA.

Datorită Curții Constituționale, Italia face încă un pas în ceea ce privește egalitatea de gen în cadrul familiei, a comentat ministrul Justiției, Marta Cartabia, în vreme ce ministrul Familiei, Elena Bonetti, consideră că părinții ar trebui să își asume o responsabilitate egală pentru creșterea copilului.

Această măsură se va aplica și familiilor de români din Italia, ai căror fii vor primi ambele nume ale părinților, urmând ca ulterior certificatele lor de naștere să fie înregistrate la fel și în evidențele românești.

Sursa foto: Europavox


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol