29 noiembrie 2021, 19:54

În lupta cu SARS-CoV-2, Marea Britanie a aprobat un medicament pe bază de anticorpi

În contextul în care Marea Britanie se confruntă de mai multe săptămâni cu o creștere a numărului de spitalizări cauzate de varianta Delta, mai infecțioasă, Agenția britanică de reglementare a medicamentelor și produselor medicale (MHRA) a aprobat un cocktail de anticorpi dezvoltat de Regeneron (REGN.O) și Roche (ROG.S) pentru a preveni și trata COVID-19, relatează Reuters.

Potrivit MHRA, datele obținute din testele clinice au arătat că noul medicament, denumit Ronapreve în Marea Britanie și cunoscut sub numele de REGEN-COV în Statele Unite, ar putea ajuta la prevenirea infecției, la rezolvarea simptomelor infecției severe COVID-19 și la reducerea riscului de spitalizare.

În comunicatul MHRA se specifică, totodată, și faptul că Ronapreve nu este destinat să fie utilizat ca înlocuitor al vaccinării.

Alături de Dexametazonă şi Tocilizumab, Ronapreve este cea de-a treia terapie din arsenalul britanic în lupta împotriva COVID-19 și poate fi administrat prin injectare sau prin infuzie.

„Acest tratament va fi un plus semnificativ la arsenalul nostru în combaterea COVID-19”, a spus ministrul britanic al Sănătății, Sajid Javid.

Potrivit lui Javid, autorităţile vor începe să folosească această terapie în cadrul sistemului de sănătate cât mai curând posibil, mai precizează Reuters.

CE ESTE ȘI CUM FUNCȚIONEAZĂ?

Ronapreve aparține unei clase de medicamente numite anticorpi monoclonali (mAbs), care sunt molecule produse în laborator, ce imită anticorpii naturali pe care sistemul imunitar îi produce pentru combaterea bolilor.

Tratamentul conține doi anticorpi monoclonali: casirivimab și imdevimab, concepuți pentru a opri atașarea coronavirusului la enzima de conversie a angiotensinei 2 (ECA2), un receptor care se găsește pe suprafața celulelor umane din tractul respirator. Virusul se leagă de receptor pentru a ajunge în interiorul celulei, unde se poate replica înainte de a infecta alte celule.

Unul dintre anticorpi este derivat dintr-o celulă imună care combate SARS-CoV-2, luată de la un pacient trecut prin boală. Celălalt a fost produs la un șoarece modificat genetic pentru a avea un sistem imunitar uman. Avantajul combinării celor două este că vizează două părți diferite ale proteinei spike, folosită de coronavirus pentru a se lega de enzima de conversie ACE2. Utilizarea ambelor reduce șansa ca virusul să scape din sistemul imunitar.

Până în prezent, Ronapreve a primit aprobare în regim de urgenţă în peste 20 de ţări.

Autor: Marie-Jeanne Ghigea, masterand FJSC


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Simona Ciobanu

    30 august

    Se mai adauga o raza de speranta in lupta cu acest virus care ne-a bulversat o viata si-asa complicata. Tot sprijinul si recunostinta pentru cei care prin efortul lor ne ajuta sa mai avem incredere in „lumina de la capatul tunelului”.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.