14 aprilie 2024, 21:27

In memoriam „George Georgescu”: concerte dedicate legendarului dirijor român

Cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la moartea lui George Georgescu, Filarmonica „George Enescu” dedică marelui dirijor, cel care s-a aflat la conducerea instituţiei timp de patru decenii, concertele din serile de joi, 11 ianuarie şi vineri, 12 ianuarie 2024, de la ora 19.

11.01 1

La pupitru – Cristian Măcelaru

La pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu” se va afla dirijorul Cristian Măcelaru, care ne împărtăşeşte gândurile cu care întâmpină aceste concerte omagiale:

„Revin la Filarmonica „George Enescu” purtând în inimă aceeași dorință de a continua să construiesc ce au început, în mod remarcabil, muzicienii români de odinioară, așa cum a fost George Enescu. Concertele din 11 și 12 ianuarie aduc un omagiu moștenirii culturale a marelui dirijor George Georgescu, un adevărat erou român. Cariera sa internațională a adus o atenție cu adevărat necesară calității artei din România. Este important ca generația mai tânără să înțeleagă standardul care trebuie menținut, întrucât cel mai înalt tribut pe care îl putem aduce acestor maeștri este să continuăm munca lor, propulsând puterea artei în viața noastră de zi cu zi.

Aștept cu bucurie să împart din nou scena cu colegii mei de la Filarmonica „George Enescu” și cu remarcabila violonistă Sarah Nemţanu.”

Programul concertelor include lucrarea Hydra, compusă de Ştefan Stoianovici, piesă comandată de Filarmonică ce va fi interpretată în primă audiţie absolută, şi Simfonia spaniolă pentru vioară şi orchestră de Edouard Lalo, cu violonista Sarah Nemţanu în ipostază solistică. Cele două concerte vor fi încununate, în mod simbolic, de poemul simfonic O viaţă de erou de Richard Strauss, marele muzician germanfiind cel care l-a îndemnat pe George Georgescu să îmbrăţişeze o carieră pe podiumul dirijoral.

Bio

Deţinător al unui Premiu Grammy, Cristian Măcelaru este în prezent director artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu”, director muzical al Orchestre National de France şi dirijor principal al WDR Sinfonieorchester din Köln, director artistic şi dirijor principal al Interlochen Center for the Arts’ World Youth Symphony Orchestra şi director muzical al Festivalului de Muzică Contemporană de la Cabrillo.
Printre colaborările importante se află cele cu ansambluri europene de prestigiu – Orchestra Concertgebouw Amsterdam, Orchestra Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra Gewandhaus Leipzig, Wiener Symphoniker, Orchestra Tonhalle Zürich, Staatskapelle Berlin – iar în Statele Unite a dirijat orchestrele filarmonicilor din New York şi Los Angeles, National Symphony Orchestra, orchestrele simfonice din Chicago, Boston, San Francisco, Orchestra din Cleveland şi Orchestra din Philadelphia, unde a activat timp de trei stagiuni în calitate de dirijor-în-rezidenţă.

Sarah Nemţanu s-a născut în Franţa, în 1981. A început studiul viorii cu tatăl său, Vladimir Nemţanu, prim-violonist la Orchestra Naţională Bordeaux Acquitaine şi a continuat la Conservatorul din Paris, cu Gérard Poulet şi Pierre-Laurent Aimard, pe care îl absolvă la 16 ani, obţinând diploma pentru muzică de cameră şi vioară solo. De la vârsta de 21 de ani, Sarah Nemtanu este concertmaistru al Orchestrei Naţionale a Franţei. A câştigat premii la concursurile „Maurice Ravel” (Saint-Jean-de-Luz, 1998) şi „Antonio Stradivarius” (2001) şi a debutat pe marile scene alături de Gautier Capuçon, interpretând Concertul pentru vioară, violoncel şi orchestră de Brahms. A concertat ca solistă alături de ansambluri de prestigiu (London Symphony Orchestra, Orchestra Santa Cecilia din Roma, Orchestra Naţională a Franţei) şi de dirijori de prim rang (Bernard Haitink, Sir Colin Davis, Riccardo Muti).

11.01 2

Ateneul Român
Joi, 11 ianuarie 2024, ora 19
Vineri, 12 ianuarie 2024, ora 19
Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”
In memoriam George Georgescu

Dirijor CRISTIAN MĂCELARU
Solistă SARAH NEMŢANU

Program
Ştefan Stoianovici – Hydra (p. a. a.)
Edouard Lalo – Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră
Richard Strauss – O viață de erou

Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I:    130 lei
Categoria II:  120 lei
Categoria III: 110 lei

Biletele se pot cumpăra:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți – vineri 12:00 – 19:00. Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol