5 octombrie 2023, 6:35

În Portugalia s-a legalizat eutanasia

Preşedintele Portugaliei, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, a promulgat marţi legea de dezincriminare a eutanasiei adoptată săptămâna trecută de Parlamentul de la Lisabona.

O majoritate parlamentară s-a pronunţat deja de patru ori în favoarea dezincriminării morţii asistate în ultimii trei ani. Dar textul s-a lovit ulterior, de fiecare dată, de rezervele Curţii Constituţionale şi apoi ale şefului statului, catolic practicant.

Pentru a depăşi ultimul veto prezidenţial, socialiştii din Legislativ au hotărât să voteze a doua oară acelaşi text.

Ce prevede versiunea definitivă a legii

Textul de lege a fost reformulat de mai multe ori pentru a ţine cont de remarcile preşedintelui portughez, care s-a opus prin veto de două ori, şi după ce a fost contestat, tot de două ori, de Curtea Constituţională care subliniase în special anumite „inexactităţi”.

Versiunea definitivă a legii prevede că eutanasia nu este autorizată decât în cazurile în care „sinuciderea asistată medical este imposibilă din cauza unei incapacităţi fizice a pacientului”.

Eutanasia şi sinuciderea asistată sunt în prezent autorizate în câteva ţări europene, precum cele din Benelux, primele care le-au autorizat, precum şi în Spania.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol