16 aprilie 2024, 20:16

În război a adus moarte. Racheta V2 a reapărut în Munții Buzăului, pentru a aduce viață

Jos Volkers are 37 de ani și este muzician. Pasionat de natură și artă, în același timp, bărbatul, împreună cu soția sa, de asemenea artist, s-a mutat în 2018 în comuna Gura Teghii. În munții Buzăului, artistul a găsit inspirația necesară pentru a-și dezvolta proiectul său de suflet.

Preocupare pentru viitor

Omenirea e în criză: resursele se epuizează, poluarea, dispariția pădurilor prin defrișări sunt la ordinea zilei și, chiar dacă obiectivele de mediu sunt pe ordinea de zi a politicienilor, tot ne putem întreba cât mai rezistă Planeta în acest ritm.

Unii cred că doar eșantioanele vor putea salva Planeta. Pentru a evita o catastrofă ecologică trebuie să ne mobilizăm. Asta face Jos Volkers în România, din 2018, când s-a instalat aici pentru a crea o filială de inginerie spațială ecologică la noi în țară și pentru a putea lucra la proiectul său, Bioremediating Missile 1 (BRM1), notează voordekunst.nl.

Este vorba despre o uriașă rachetă construită din materiale reciclabile, care imită forma și dimensiunile celei mai mari rachete folosite în cel de-al Doilea Război Mondial: V2. Opera lui Jos Volkers este de fapt o arcă vegetală, plină de semințe, spori și nutrienți din România, care împrăștie viață, scrie sursa citată.

Cursa spre Occident

Artistul a pornit în cursa către Occident din orașul buzoian Pătârlagele, iar printre cei care i-au urat drum bun a fost și ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier Klodt, relatează stiridebuzau.ro.

Jos Volkers a construit elementele rachetei la Gura Teghii, unde locuiește de doi ani, apoi a asamblat lucrarea într-o hală din Prahova. Înainte de a porni în cursa spre Olanda, artistul a adus racheta acasă, în județul Buzău, să le mulțumească astfel celor care i-au fost aproape în ultimii ani. Reacțiile oamenilor au apărut încă de pe drumul spre Buzău.

Are 14 metri

”Am văzut oameni arătând cu degetul sau care păreau șocați și ziceau uite racheta!”, spune Jos Volkers”, artistul olandez.

BRM 1 este o rachetă de dimensiuni impresionante, are 14 metri, conform planurilor rachetei V2, dar este construită din materii prime reciclabile, scrie voordekunst.nl.

Este construită din lemn, cânepă și alte materiale reciclabile. Este umplută cu semințe, spori, nutrienți și apă, elemente necesare vieții, toate prelevate din munții neatinși de poluare ai Buzăului.

Racheta care a semănat moartea

Pe măsură ce trupele sovietice înaintau spre Germania nazistă, imediat după debarcarea aliată din Normandia, era evident că cel de-al Doilea Război Mondial se apropia de sfârşit. Pentru că apărarea germană dădea semne de slăbiciune în faţa acestor forţe, Hitler a încercat să recurgă la un ultim mijloc de sfidare: temuta rachetă V-2, o armă perfidă, amintește RADOR.

La 6 septembrie 1944, prima rachetă de luptă V-2 a lovit Parisul. Două nopţi mai târziu, la 8 septembrie 1944, o a doua a lovit periferiile Londrei. Era începutul a şase luni de teroare şi distrugeri.

Racheta avea o rază de acţiune de 400 de kilometri şi se deplasa cu viteză supersonică. Distrugerile pe care le provoca această armă îngrozitoare erau imense. În plus, nu exista niciun semnal care să dea de ştire celor de la sol că urmează să cadă un V-2.

Germanii au folosit 4.000 de astfel de rachete pentru a bombarda Londra şi Parisul. Singurul avantaj care le rămăsese aliaţilor a fost faptul că ritmul de producere al acestora nu era unul foarte rapid, iar combustibilii erau deja o mare problemă pentru germani, din cauza blocadei aliate.

El seamănă viața

Olandezul nostru, căci, iată, e adoptat, are un mesaj cu totul și cu totul pacifist.

”A început să cunoască limba. Noi nu prea dar el ne înțelege perfect ce vorbim, s-a acomodat destul de bine, este un om deosebit pentru noi”, spune un vecin din Gura Teghii al artistului, citat de stiridebuzau.ro.

”La început, când mi-a spus de o rachetă, nu am înțeles. După aceea am aflat mai multe, că este vorba despre o rachetă ecologică care de fapt dorește să demonstreze că trebuie să avem grijă de ecologie, de viața noastră, de plante, de aer, de tot ce ne înconjoară”, declară Viorica Briciug, soacra artistului.

Va ajunge în Olanda

Lucrarea va ajunge în Olanda, unde va rămâne expusă într-un muzeu. ”Racheta bioremediatoare” este o metaforă pentru situația planetei. Atrage atenția asupra crizei ecologice, rolul tehnologiei, războiului și felul în care acestea se împletesc în destinul umanității.

”A spus cineva și este foarte potrivit că este racheta vieții. În primul rând copiază modelul celebrei V2, din cel de-al Doilea Război Mondial. Este o rachetă extrem de periculoasă care a adus foarte multă moarte în lume. ceasta este însă o rachetă care aduce viață. Este plină cu semințe, cu nutrienți, cu apă, tot ce ar fi nevoie dacă ar exploda lansată într-un loc pentru a recrea natura. Este o arcă a lui Noe vegetală”, declară, pentru stiridebuzau.ro, Iulia Sârbu, președinte Aluniș Art Center, partener în proiect.

Voi conduce în spatele șoferului și vom merge prin Ungaria, Austria, Germania apoi Olanda și vom ajunge în Groningen. Aici este prima mea expoziție. Cam la o lună după aceea, mergem la Amsterdam, în Amstelpark”, explică Jos Volkers.

Drum bun, de la ambasadorul Germaniei

Printre cei care i-au urat drum bun artistului olandez a fost și ambasadorul Germaniei, prieten al artistului, care s-a aflat cu familia într-o vizită privată.

”Această rachetă este un puternic simbol al reînnoirii, într-un moment în care există atâta dezamăgire și lipsă de speranță pentru viitor”, spune Gladys Meir Klodt, soția ambasadorului Germaniei la București.

Lucrarea va ajunge în Olanda, unde va rămâne expusă într-un muzeu. ”Racheta bioremediatoare” este o metaforă pentru situația planetei. Atrage atenția asupra crizei ecologice, rolul tehnologiei, războiului și felul în care acestea se împletesc în destinul umanității.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE