25 aprilie 2024, 17:41

În România, meseriile care nu necesită studii superioare se află în topul salariilor. Care sunt cele mai bine plătite?

Salariile românilor depășesc 1000 de euro pe lună, chiar dacă studiile nu sunt necesare pentru meseriile prestate. Specialiștii HR spun că, în majoritatea cazurilor, meseriile fără studii superioare se află în topul salariilor din România.

Potrivit curierulnational.ro, în urma unui curs de calificare și a unei etape de training specializat, oricine poate deveni fără excepție controlor de trafic aerian. Această meserie nu necesită absolvirea bacalaureatului. Însă, liceul va trebui să fie absolvit. Salariul unui astfel de controlor poate ajunge la 5.000 euro pe lună salariul net.

sursa: rfi.ro

În România, o manichiuristă poate câștiga chiar mai bine decât un medic. De exemplu, cu 6 ani de facultate + anii petrecuți în rezidențiat medicul obține un salariu de 2000 de lei. Într-un oraș mic, salariul medicului rezident poate fi chiar minim pe economie. În schimb, în urma unui curs de calificare ca manichiurist-pedichiurist, angajatul salonului de înfrumusețare poate câștiga chiar și până la 2500 – 3000 de lei. Iar într-un oraș mare acest salariu poate să crească. Pe lângă salariul net, o manichiuristă beneficiază de tot felul de bonificații care se adaugă la suma totală, ajungând cu ușurință la 1000 euro lunar.

sursa: republica.ro

Hair styliștii din România sunt foarte bine plătiți. În orașe precum Bucureștiul sau Clujul, un hair stylist poate ajunge la 3500 lei pe lună. Același sumă o câștigă și un grefier. Singura diferență este că primul urmează un curs de hair style, iar al doilea are nevoie de cel puțin o facultate în domeniul legal.

sursa: matrix.com

Această tendință se regăsește și în Uniunea Europeană. Un muncitor la salubrizare poate câștiga într-o țară precum Germania un salariu de 2000 euro, plus sporurile. Comparativ cu un instructor HR, care câștigă 2000 – 2500 euro, doar dacă are studii superioare pentru a profesa, muncitorul în salubritate nu are nevoie nici măcar de ciclul liceal.

De multe ori salariul nu ar trebui să fie factorul decisiv în alegerea unei meserii, ci satisfacția cu care desfășurăm acea activitate. Din păcate, inegalitățile salariale raportate la nivelul de calificare, studiile absolvite și nivelul de muncă există și probabil acest fapt nu va fi reglementat prea curând.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol