5 martie 2024, 16:38

În sandale, în jurul lumii. În doar 21 de zile a reușit să viziteze țări de pe 5 continente

Pasionat de călătorii și fermecat în copilărie de povestea lui Jules Verne, cu ocolul pământului în 80 de zile, Daniel Cheșa, din comuna mureșeană Corunca, și-a împlinit toamna aceasta visul de a străbate lumea în lung și-n lat într-un veritabil… maraton cu avionul.

În doar 21 de zile a reușit să viziteze țări de pe cinci continente și să interacționeze cu cele mai diferite culturi și religii din lume, relatează Radio România Actualități.

A avut nevoie de o bună planificare, de noroc și, bineînțeles, de un buget de cel puțin 10.000 de euro.

”În total, am ajuns să am un itinerar ce conținea 16 zboruri, cu start din Cluj Napoca și opriri în locuri magice, precum Tel Aviv, Abu Dhabi, Mumbai, Ho Chi Minh, Tokyo, Sydney, Honolulu, Los Angeles, Bogota, Sao Paolo, Rio de Janeiro, Brasilia, Lisabona, Casablanca, Paris și multe altele. Cu un total de 54.700 de kilometri parcurși, am fost pe punctul de a trăi cele mai intense zboruri, de 4, 7, 9 ore, uneori chiar mai mult.

Am plătit în avans toate cele 16 bilete, dar socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din aeroportul Abu Dhabi. Mai exact, am pierdut conexiunea cu avionul spre Mumbai și am fost nevoit să cumpăr un alt bilet pentru Tokyo, ratând astfel oportunitatea de a vizita India și Vietnam. Cu toate acestea, am avut parte de o ședere mai lungă în Japonia, unde m-am bucurat de o experiență unică.

Zilnic am avut parte de provocări, de aceea am să vă enumăr doar câteva dintre ele: La Tel Aviv, mașina închiriată mi s-a defectat chiar într-o zi de Sabat, când era și Anul Nou Evreiesc. Din cauza restricțiilor de muncă din acele zile de sărbătoare pentru evrei, nimeni nu a putut să mă ajute. În cele din urmă, după mai multe apeluri, au răspuns cei de la compania de închirieri și au trimis o mașină de intervenție; în Japonia am fost prins într-un taifun în timp ce urcam pe Muntele Fuji, muntele sacru al niponilor. Cu doar 5 ore înainte de a ajunge în vârf, am fost nevoit să mă întorc și să ratez oportunitatea de a ajunge pe cel mai înalt vulcan din Japonia, având o înălțime de 3.776 de metri; În Hawaii, am fost aproape să pierd avionul spre Los Angeles, din cauza diferenței de fus orar. Nu am luat în considerare faptul că am avansat cu mai mult de o jumătate de zi în calendar. Eram pe cale să ajung la aeroport cu o zi întârziere; În Sydney, din cauza oboselii intense, am adormit înainte de îmbarcarea spre Honolulu, ceea ce a determinat ca numele meu să fie anunțat prin difuzoarele din aeroport, ca ultimă strigare, înainte de decolarea avionului; În Los Angeles am petrecut câteva ore în compania oamenilor fără adăpost. O doamnă mi-a propus să mă odihnesc în cortul ei, pe o sumă modică, de doi dolari. Politicos, am refuzat și i-am oferit banii, fără a “mă caza”, pentru a evita riscul de a lua paraziți; În Rio am vizitat Favela, singur, în timpul nopții. Aceasta a fost o provocare notabilă și plină de riscuri; În Paris am sărbătorit, alături de zeci de localnici, o noapte memorabilă în Piața Trocadero”, a declarat acesta pentru Cuvântul Liber.

Întreaga aventură se va regăsi în paginile unei cărți pe care o va intitula ”În sandale, în jurul lumii”.

SURSA FOTO: Arhivă personală Daniel Cheșa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol