8 iunie 2022, 10:21

În sfârșit câteva explicații de la Eurovision. Poate vă mulțumesc, poate nu

EBU (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune) a explicat de ce au fost eliminate cele 6 jurii de la vot, printre care și România.

Explicația EBU:

“După cum s-a comunicat sâmbătă, 14 mai, Partenerul de vot paneuropean independent al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) a detectat modele de vot neregulamentare în voturile juriului din șase țări participante la cea de-a doua semifinală: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino.

În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele șase jurii au plasat toate cinci dintre celelalte țări în Top 5 (ținând cont de faptul că nu au putut vota pentru ele însele); un juriu a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6; iar ultimul dintre cele șase jurii a plasat patru dintre celelalte țări în Top 4 și pe a cincea în Top 7. Patru dintre cele șase au primit cel puțin un set de 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat.

Modelul în cauză a fost detectat ca fiind neregulamentar de către partenerul de vot paneuropean și a fost recunoscut de către monitorul independent al voturilor, deoarece cinci dintre aceste șase țări au fost clasate în afara Top 7 de către juriile din celelalte 15 țări care au votat în aceeași semifinală (care includea trei dintre cele cinci mari țări: Germania, Spania și Regatul Unit).

În plus, patru dintre cele șase țări au fost clasate în ultimele șase țări din celelalte 15 țări care au votat în această semifinală. O neregulă de o asemenea amploare în ceea ce privește modelul de vot al juriului este fără precedent.”

Ce spune regulamentul

În Regulamentul concursului Eurovision și în instrucțiunile oficiale de vot ale concursului, se spune că, în cazul în care voturile juriilor naționale prezintă modele de vot neregulamentare (care pot fi detectate de partenerul de vot paneuropean și recunoscute de monitorul independent al votului), supervizorul executiv al ESC are dreptul de a elimina voturile în cauză pentru alocarea clasamentelor și de a le înlocui cu un rezultat agregat substitut calculat automat pentru a determina rezultatul final al acestor țări în a doua semifinală.

Când votul devine  “neregulamentar”?

Un vot neregulamentar este detectat în cazul în care sunt declanșate mai multe controale de securitate:

 

  1. a) Abaterea de la normă – Reflectă rezultatul aprecierea generală a celorlalți jurați profesioniști? Ținând cont de faptul că toți aceștia sunt profesioniști în domeniul muzicii cărora li se cere să voteze pe baza acelorași criterii stabilite în Regulamentul concursului (de exemplu, un juriu național plasează în fruntea clasamentului său (un) cântec (cântece) pe care majoritatea celorlalți îl (le) clasează mai jos.

 

  1. b) Modele de vot – Există modele vizibile de vot în rândul juraților?

 

  1. c) Nereguli – Au respectat juriile regulamentul concursului Eurovision?

 

  1. d) Modele recurente – Alte țări repetă modele de vot similare?

 

  1. e) Există beneficiari – În cazul în care apar abateri, cine beneficiază de pe urma rezultatului?

 

În cazul în care răspunsul la mai mult de două dintre aceste întrebări este „da”, atunci modelul este considerat neregulamentar și voturile afectate de această neregulă sunt eliminate, cu condiția ca neregula să fie confirmată de partenerul de vot paneuropean (care beneficiază de 17 ani de experiență în administrarea votului la ESC) și recunoscută de către monitorul independent al votului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol