30 mai 2023, 12:16

În următoarele decenii, populația Japoniei va scădea cu 30%

În urmă cu 12 ani, populația Japoniei trecuse de 128 de milioane, dar ulterior a început să scadă. Cu un spor negativ de natalitate (-0,5%), populația actuală a coborât sub 125 de milioane, iar declinul drastic abia urmează…

​Populaţia totală a Japoniei urmează să scadă până în 2070 la 87 de milioane de oameni, cu 30% mai puţin faţă de nivelul din 2020, relevă estimări guvernamentale, scrie Agentia Kyodo.

Se estimează, de asemenea, că numărul persoanelor cu vârsta de cel puţin 65 de ani va atinge 33,67 milioane în 2070, adică 40% din populaţia totală. În prezent aproape 30% dintre cei 125 de milioane de locuitori ai Japoniei au vârsta peste 65 de ani, locul doi în lume.

Ultima șansă

Japonia va încerca măsuri de „ultimă șansă” pentru oprirea declinului demografic

„În şase sau şapte ani va fi ultima şansă pentru inversarea curbei descendente a natalităţii”, a avertizat luna trecută premierul Fumio Kishida, anunțând că guvernul său va încerca un nou set de măsuri pentru a încuraja creșterea natalității, în pofida eșecurilor repetate înregistrate în acest sens de către predecesorii săi.

„Vreau să creez o societate unde tinerii se pot căsători aşa cum doresc şi unde toţi cei care doresc pot avea copii şi îi pot creşte fără stres”, a subliniat Kishida.

Este așteptat ca guvernul său să prezinte în detaliu noul plan în luna iunie, dezvăluind până acum că vizează în special creşterea alocaţiilor pentru copiii mici, garantarea îmbunătăţirii salariilor tinerilor şi atenuarea poverii costurilor destinate studiilor la nivelul familiilor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol