19 aprilie 2024, 22:11

Încă două cazuri de COVID cu tulpina din Marea Britanie, descoperite în România

Încă două cazuri cu tulpină SARS-CoV-2 în varianta B.1.1.7 descrisă în Marea Britanie, cu transmisibilitate crescută, au fost secvențiate la INBI „Matei Balș”.

Ambele cazuri sunt din București. Nici una dintre cele două persoane nu a călătorit în afara țării. Pacienții sunt în stare generală bună, se află izolați la domiciliu și sunt  supravegheați de medicul de familie conform metodologiei în vigoare, potrivit stiri.tvr.ro.

Se fac teste de secvențializare

În prezent, și alte teste de secvențializare sunt în prelucrare în cadrul laboratorului INBI „Matei Balș”, cu rezultate în curs.

Ministerul Sănătății recomandă populației să ceară testarea pentru COVID-19 la primele simptome ale bolii.

Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea socială și igiena mâinilor.

Având în vedere apariția noii tulpini în București, Ministerul Sănătății a recomandat vineri Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) amânarea deciziilor de relaxare.

Germania are caz de infectare cu tulpina braziliană

La rândul ei, Germania a anunţat vineri detectarea unui prim caz suspect de infectare cu varianta braziliană a coronavirusului SARS-CoV-2, după descoperirea altor cazuri de infectare cu alte două mutaţii recent identificate – britanică şi sud-africană -, a căror trăsătură comună pare să fie capacitatea mai ridicată de transmitere a virusului.

Pacientul infectat cu mutaţia braziliană a coronavirusului a aterizat joi pe aeroportul din Frankfurt, venind din Brazilia, şi este asimptomatic. Încă nu a fost finalizată secvenţierea genomului, care va confirma dacă într-adevăr este vorba despre o infectare cu această tulpină.

Merkel, apel îngrijorat

Cancelarul german Angela Merkel a cerut joi ca toate eforturile să se concentreze pe evitarea răspândirii mutaţiilor coronavirusului SARS-CoV-2, pentru a se evita un al treilea val epidemic, şi a insistat că orice decizie de reactivare a vieţii publice trebuie luată cu mare atenţie.

Cele trei mutaţii ale coronavirusului SARS-CoV-2 detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia implică un risc foarte ridicat pentru Europa, întrucât ele sporesc transmisibilitatea virusului, a avertizat de asemenea joi Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), care îndeamnă statele UE să impună restricţii antiepidemice mai stricte, nicidecum să le relaxeze, să intensifice testarea şi mai ales activitatea de secvenţiere pentru a identifica noile mutaţii.

Mutația din Germania

O mutaţie a noului coronavirus a fost descoperită la 35 de pacienţi infectaţi recent, într-un spital din Garmisch-Partenkirchen, în sudul Germaniei . Aceasta este diferită de variantele descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud, însă medicii nu ştiu deocamdată dacă este puternic contagioasă, relatează Deutsche Welle (DW).

Presa locală a raportat pentru prima dată luni că o variantă necunoscută a coronavirusului a fost descoperită la 35 de pacienți la un spital din orașul Garmisch-Partenkirchen, din sud-estul Germaniei.

Eşantioane ale noii variante bavareze au fost trimise în vederea unor examinări suplimentare la Spitalul Charite de la Berlin.

În 60 de țări și teritorii

Varianta de coronavirus depistată în Marea Britanie continuă să se răspândească în întreaga lume şi era prezentă săptămâna trecută în 60 de ţări şi teritorii, cu 10 mai mult decât la data de 12 ianuarie, a declarat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP, preluată de agerpres.ro.

Varianta sud-africană, care, la fel ca cea britanică, este mult mai contagioasă, se răspândeşte mai lent şi este prezentă în 23 de ţări şi teritorii, cu 3 mai mult decât la data de 12 ianuarie, a precizat OMS în analiza sa epidemiologică săptămânală.

OMS a afirmat, de asemenea, că monitorizează răspândirea altor două variante care au apărut în Brazilia, una dintre acestea, P1, fiind detectată în Japonia la patru persoane sosite din ţara din America de Sud.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol