27 aprilie 2024, 10:40

Încă nu putem înțelege cu adevărat cât de mare va fi impactul tehnologiei deepfake asupra proceselor electorale din 2024

Încă nu putem înțelege cu adevărat cât de mare va fi impactul tehnologiei deepfake asupra proceselor electorale din 2024. Deepfake-urile politice îngrijorează din ce în ce mai mult.

Însă, o serie de exemple recente arată modul în care ar putea fi utilizate. Deepfake-urile politice pot lua diferite forme. Utilizarea cea mai evidentă a deepfake-urilor este să răspândească minciuni despre candidații politici.

Un material audio fals generat de inteligența artificială (IA), lansat cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare din Slovacia din septembrie 2023, a încercat să-l înfățișeze pe liderul unui partid discutând cu un jurnalist cum să fraudeze votul.

Un alt exemplu de folosire a tehnologiei deepfake în politică vine din Indonezia, unde la recentele alegeri a fost promovat online un videoclip fals care l-a „readus la viață” pe fostul președinte de secol 20, Suharto, pentru a promova mesajul unui anumit partid.

Deepfake-urile pot fi folosite pentru a imita la un nivel foarte performant vocea și aspectul unor oameni reali și nu necesită prea multe abilități tehnice sau resurse financiare. Tocmai accesibilitatea pe scară largă a acestei tehnologii o face extrem de periculoasă și greu de reglementat.

Mai mult, prin potențiala utilizare a deepfake-urile în scopul hărțuirii sexuale, această tehnologie ar putea limita și descuraja participarea femeilor în alegeri și în politică în general.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol