4 mai 2024, 8:33

Încă o cascadă spectaculoasă din România s-a prăbușit parțial

Cascada Clocota din Geoagiu Băi este în pericol. O porțiune din acest mo­nument natural al județului Hunedoara s-a rupt, anunță cei de la Radio Color Orăștie.

Cascada Clocota este una dintre cele mai frumoase cascade din România, situată în Stațiunea Geoagiu-Băi. Calităţile curative ale apelor minerale din această zonă sunt cunoscute din vremuri străvechi.

Cascada Clocota se formează pe râul Clocota și impresionează prin cădere și amplasament. Căderea de apă are aproximativ 38 – 43 metri înălțime și o lățime de 22 metri.

Datorită proprietăților sale, apa din Cascada Clocota nu îngheață nicio­dată, acolo fiind colectate toate cele 16 izvoare termominerale din zonă.

Cascada Clocota se află la marginea stațiunii balneare Geoagiu-Băi, din judetul Hunedoara, și este una dintre cele mai frumoase din judet. Cascada se află la o distanță de aproximativ 55 de kilometri de Deva, fiind locul unde se întâlnesc mai multe izvoare termale.

Accesul se poate face pe două căi, respectiv pe poteca ce coboară din drumul ce duce spre orașul Geoagiu sau prin stațiune, pe o străduță îngustă ce se desprinde de drumul din centrul civic al stațiunii. Cascada Clocota se formează pe râul Clocota, deși nu are dimensiuni mari, impresionează prin cădere și amplasament.

Bucăți de rocă rezultate după ce s-a prăbușit Cascada Clocota, grele de câteva sute de kilograme, au căzut peste poalele cascadei dar, din fericire în drumul lor nu au lovit niciun turist din marea de turiști aflați în zona. Rocile prăbușite sunt bucăți de piatră cu calciu și travertin care se formează atunci când apele termale aduc depuneri. Unele dintre aceste formațiuni cresc în jurul rădăcinilor copacilor, sub izvoarele Clocotei.

Claudiu Șimonați, ghid turistic în stațiunea Geoagiu Băi, spune că situația petrecută în urmă cu mai puțin de o zi are cauze strict naturale, însă acest lucru nu înseamnă că oricine ajunge în zonă trebuie să fie precaut, însă nu întotdeauna oamenii înțeleg despre ce este vorba.

„S-a prăbușit din senin, dar, din fericire, nu a fost nimeni rănit. Este un fenomen natural, dar care putea avea urmări mai grave. Unii turiști se așază sub cascadă. Eu le-am mai atras atenția că este periculos și că nu ar trebui să fie acolo, dar unii nu ascultă și chiar devin recalcitranți”, a afirmat ghidul turistic Claudiu Șimonați din stațiunea Geoagiu Băi, citat de Libertatea.ro.

Autoritățile au montat o bandă de plastic pentru a împiedica turiștii să se apropie de zona periculoasă de sub cascada Clocota, însă unii turiști au ignorat avertismentul și au mers în zona respectivă, considerând că accesul le-a fost restricționat pe nedrept.

Foto Facebook: Claudiu Nicolae Şimonaţi


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol