24 septembrie 2020, 5:52

Încă un pas spre normalitate pentru femeile din Iran. Acestea vor putea participa din nou la meciurile de fotbal

FIFA a luat măsuri în cazul femeilor din Iran, cărora le-a fost interzis accesul pe stadioane. Astfel, în urma unei petiții venite din partea FIFA, autoritățile iraniene au luat decizia de a „asigura” femeile că vor putea asista din tribune la meciul din CM 2022 ale naţionalei Iranului care va avea loc în octombrie la Teheran, a declarat preşedintele FIFA, Gianni Infantino, duminică, într-o conferinţă de presă, anunță Agerpres.

Naționala de fotbal a Iranului va juca pe 10 octombrie, la Teheran, iar acesta va fi prima dispută din preliminariile CM 2022 contra statului Cambodgia.

Trebuie să avem femei care să fie prezente în tribune – trebuie să facem eforturi pentru asta, cu respect dar într-un mod consistent şi puternic. Nu mai putem aştepta. Am fost asiguraţi că la următorul meci internaţional al Iranului, femeile vor avea voie să intre pe stadion. Este foarte important, de 40 de ani aşa ceva nu s-a mai întâmplat, dar este necesar să trecem la următorul nivel”, a spus Infantino, potrivit Agerpres.

Decizia a venit în urma unei tragedii, care a mobilizat o delegație FIFA, săptămâna trecută la Teheran pentru a discuta problema prezenței femeilor pe stadioane la meciurile de fotbal. Din cauza deciziilor aspre ale autorităților, o suporteră s-a sinucis, stârnind un val de emoţie în Iran şi nu numai.

Accesul femeilor pe stadioane a fost interzis după Revoluția islamică din anul 1979, această schimbare având ca argument principal protejarea acestora de „atmosfera masculină”. În urma acestei decizii radicale, o femeie în vârstă de 30 de ani a decedat la începutul lunii septembrie, după ce s-a auto-incendiat în faţa unui tribunal din Teheran. Aceasta a fost arestată după ce a fost prinsă încercând să intre pe stadion deghizată în bărbat, pentru a asista la un meci al echipei sale favorite, dar a fost în final eliberată.

Femeia a fost supranumită „fata albastră”, iar moartea ei a generat un val de emoție pe rețelele de socializare, în urma căruia FIFA a primit mai multe solicitări din partea internauților. Acestea cereau în mod explicit reprezentanților să excludă naționala Iranului din competițiile internaționale, iar fanii au fost îndemnați să să boicoteze meciurile, mai anunță Agerpres.

Sursă Foto: apnews.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.