18 aprilie 2024, 21:31

Încep să iasă la iveală dubioasele prietenii ale liderilor occidentali cu Putin. ”Aseară ți-am luat cercei”, varianta austriacă

Au dansat numai o vară, cum s-ar zice, dar au dansat bine. El i-a luat cercei, ea i-a oferit prietenia țării ei. El e Putin, cel degrabă vărsător de sânge nevinovat, iar ea, ei bine, chiar dacă se mărita cu altul, l-a invitat pe el, ditai Putin, la nunta ei. Ca să nu rateze un dans, o măslină, un pahar de ceva cu Liderul.

Poate am uitat cu toții, poate nu am dat suficientă atenție atunci, dar acum e bine să ne amintim de niște episoade care poate au ajutat la tragedia de azi. Adică invadarea Ucrainei, stat independent și suveran.
Președintele rus Vladimir Putin a participat în august 2018 la nunta celei care era atunci ministrul de Externe austriac, Karin Kneissl, iar fotografiile cu cei doi valsând şi cu reverenţa făcută de Kneissl în faţa lui Putin au provocat un adevărat scandal.
Potrivit documentelor pe care cotidianul austriac Kronen Zeitung susţine că le deţine, printre darurile de nuntă făcute de liderul de la Kremlin doamnei din Austria se aflau şi nişte cercei cu safir, de 23 de grame, pe care o faimoasă casă de licitaţii i-a evaluat în 2019 la 50.000 de euro.

Putin a participat în august 2018 la nunta ministrului de Externe austriac, Karin Kneissl, care a preluat portofoliul Externelor la propunerea Partidului Libertăţii (FPO, extrema dreaptă).

Cadoul a declanşat un conflict între Kneissl şi minister, care şi-a informat titularul că, în calitatea ei de om politic în activitate, nu putea accepta daruri de asemenea valoare şi că cerceii sunt proprietatea statului austriac.

Când Kneissl a părăsit postul în 2019, după ruperea coaliţiei de guvernământ, s-a decis că doamna Kneissl va putea folosi cerceii, sub formă de împrumut, dar că, în cazul în care ea ar deceda, moştenitorii ei trebuiau să-i înapoieze statului austriac.

Kronen Zeitung scrie că nu este clar dacă acest acord mai este în vigoare, dar afirmă că fosta şefă a diplomaţiei austriece l-a calificat drept un „contract de băgat pumnul în gură”.

După ieşirea din Guvern, Kneissl a lucrat ca analist la televiziunea rusă RT, unul dintre principalele instrumente de propaganda rusă în afara ţării, iar în prezent este membră în consiliul de administraţie al companiei deţinute de statul rus, Rosneft, cel mai mare producător de petrol din această ţară.

Fostul ministru austriac nu s-a retras deocamdată din această funcţie, spre deosebire de alţi înalţi oficiali europeni care şi-au abandonat posturile pe care le aveau în companiile ruse de stat după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie.

În timpul celor 17 luni cât a durat coaliţia dintre conservatorii şi extremiştii de dreapta austrieci, serviciile de informaţie din această ţară s-au trezit izolate, din cauza temerii pe care o provoca în rândul ţărilor aliate relaţia strânsă dintre FPO şi Rusia, comentează EFE, după cum notează rfi.ro.

Dar ce buni sunt banii!

Să ne mai amintim și de fostul cancelar german Gerhard Schroeder, dar și de fostul cancelar austriac Wolfgang Schussel, ambii în conducerile marilor companii din domeniul energetic din Rusia? Schussel măcar a anunțat după nouă zile de la invadarea Ucrainei de către Rusia, că demisionează din consiliul de supraveghere al companiei petroliere ruse Lukoil.

În Germania, cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut fostului cancelar Gerhard Schröder să demisioneze din toate funcțiile deținute în companiile publice rusești.

Fostul cancelar german Schröder este președintele consiliului de administrație al Rosneft, cel mai mare grup petrolier al țării, și al comitetului acționarilor Nord Stream 2. În iunie, el ar urma să fie numit în consiliul de supraveghere al Gazprom.

Spre deosebire de alți lideri europeni implicați în conducerea unor grupuri rusești, Schröder refuză să-și dea demisia.

Fostul cancelar se autoproclamă mediator fără a condamna agresiunea ilegală a Moscovei împotriva Ucrainei.
O fotografie făcută în 2018 cu ocazia sărbătoririi Cupei Mondiale și în care Vladimir Putin este văzut îmbrățișându-l pe fostul cancelar german Gerhard Schröder a ajuns din nou pe primele pagini ale marilor ziare germane, scrie publicația spaniolă La Razon.

Fotografia este doar dovada grafică a unei zarve care a devenit mai evidentă în ultimele zile în rândul societății și politicii germane pentru a cere ca fostul șef al guvernului german să se distanțeze de președintele rus din cauza războiului din Ucraina. Dar pe măsură ce criticile cresc, Schröder tace.

Cel care a fost al șaptelea cancelar german, astăzi este mai cunoscut pentru lobby-ul său economic decât pentru munca sa în favoarea social-democrației germane. O traiectorie care a început în același moment în care a părăsit cancelaria când a semnat construcția Nord Stream 2, gazoductul care urma să transporte gaz rusesc în Germania prin adâncurile Mării Baltice, sau când a prelungit carta albă pentru Berlin pentru a deveni cel mai mare partener comercial al Moscovei.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol