27 aprilie 2024, 11:56

Începând de duminică, cetăţenii românii care călătoresc către sau dinspre statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră

Se fac ultimele pregătiri pentru duminică, prima zi în care nu vor mai fi controale la frontierele aeriene și maritime ale României pentru cei care călătoresc în Spațiul Schengen. La granițele terestre vor fi în continuare verificate documentele de călătorie, indiferent de țara de destinație.

Pe aeroporturi primirea în Schengen a presupus deja o reorganizare a activității. La Iași şi Timișoara sunt inaugurate noi terminale. De asemenea, duminică dispar controalele și din cele patru porturi maritime ale țării, însă doar pentru cei care călătoresc în Spațiul Schengen.

România este, de fapt, pregătită pentru aderarea la Spațiul Schengen încă încă din anul 2010. Pentru că încă de atunci a luat măsuri de reorganizare a contraelor la frontiera de stat, de combatere a migrației ilegale, de cooperare polițienească internațională, de implementare a legislației europene, de punere la punct a unor sisteme de informații Schengen, a unui sistem tot așa de informații numit EuroDate, pentru verificarea tranzitului de migranți.

Au fost investite sute de milioane de euro în aceste proiecte, în sisteme care sunt perfect operabile și funcționale. De asemenea, au fost efectuate opt vizite de evaluare în acești 12 ani, pentru a se verifica îndeplinirea criteriilor Schengen și toate aceste vizite au fost încheiate cu succes, confirmând faptul că îndeplinim criteriile tehnice de aderare.

S-au făcut eforturi diplomatice și la nivelul Consiliului JAI și în relațiile cu Comisia Europeană și cu celelalte state membre și alți parteneri ai României pentru a ne impune aceste interese și aceste realizări din teren, pe baza combaterii migrației ilegale și pe baza unei protecții a frontierei de stat de nivel maxim.

Exportăm deja expertiză în combaterea migrație ilegale, în domeniul legislației privind azilul. Am contribuit la rândul nostru cu soluții în Consiliu JAI, în COREPER, în grupuri tehnice, de construire a cadrului legislativ privind migrația şi azilul.

Ei bine, tot acest efort a fost /confirmat/ pe 30 decembrie 2023 printr-o decizie a Consiliului JAI, care a extins acquis-ul comunitar Schengen la frontierele aeriene și maritine.

Poliția de Frontieră își menține vigilenţa și, ori de câte ori există informații sau indicii, suspiciuni că există posibilitatea trecerii frauduloase a frontierei, vor fi efectuate aceste controale aleatoriu, pe baza acestor informații, pe baza acestor suspiciuni, strict acolo unde este cazul, acolo unde avem astfel de indicii și informații. Deci, nu e vorba de un control sistemic, este vorba de un control care se face pentru împiedicarea trecerii frauduloase a frontierei, și este în conformitate și în concordanță cu codurile Schengen, cu regulile privind acquis-ul comunitar Schengen. Şi în alte state se fac astfel de controale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol