16 septembrie 2023, 8:26

Începe Oktoberfest 2023, la Munchen. Cât costă o halbă de bere la cel mai mare festival al berii din lume

Prognoza este de vreme frumoasă, pandemia este o amintire care se estompează și numărătoarea inversă pentru deschiderea primului butoi sâmbătă se desfășoară fără probleme, în timp ce München se pregătește pentru Oktoberfest.

Există speranțe „că vremea va fi mult mai bună decât anul trecut”, a spus primarul din München, Dieter Reiter, săptămâna aceasta, în timpul turului tradițional al „Wiesn” – zona mare, deschisă, care găzduiește festivalul.

Oktoberfest 2023 începe la Theresienwies din München pe 16 septembrie. Aproximativ șase milioane de participanți sunt așteptați la cel mai popular festival din Europa, care se încheie la 3 octombrie.

Wiesn este porecla pentru festivalul vechi de 188 de ani. Cât costă berea în acest an, cum se poate ajunge, câți bani poate câștiga o chelneriță pe toată perioada Oktobrfestului, sunt câteva dintre întrebările la care vă vom răspunde mai jos referitoare la cel mai faimos festival din Germania și cel mai mare festival al berii din lume.

Foto: Sven Hoppe/dpa

Scumpire

O halbă de un litru de bere costă în acest an în medie 14,18 euro. Aceasta este o medie cu aproximativ 6,1% mai mult decât anul trecut.  În sectorul de vânzare cu amănuntul, prețurile la bere au crescut de două ori mai mult decât la Oktoberfest.

Având în vedere inflația mare, apa de la robinet va fi disponibilă gratuit pentru prima dată în acest an. În schimb, un litru de apă îmbuteliată va costa în medie 10,04 euro în corturi, comparativ cu 9,67 euro în 2022.

Berea este preparată special pentru sezonul Oktoberfest. Cu cel puțin 13 la sută must original și șase la sută alcool, este mult mai tare decât o „bere normală” care are aproximativ 4,5 la sută alcool. Berea se servește întotdeauna într-o cană de un litru. Sfat: Amintiți-vă să mergeți la toaletă în timp util. Coada, mai ales la cele pentru pentru femei, este foarte, foarte lungă!

De ce are loc Oktoberfest în septembrie?

München a sărbătorit primul Oktoberfest în 1810, la mijlocul lunii octombrie, pentru a marca nunta prințului moștenitor Ludwig – mai târziu regele Ludwig I – și a prințesei Tereza de Saxonia-Hildburghausen. Apoi, în 1828, vremea a stricat cu adevărat Oktoberfest pentru locuitorii din München. De aceea, un grup mic de participanți a făcut o cerere de a avansa festivalul până în septembrie. A durat mult, dar din 1904 Oktoberfest s-a încheiat după în prima duminică a lunii octombrie.

Sursa foto: Matthias Balk/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol