19 aprilie 2024, 7:36

Începe școala. Ce reguli vor fi în noul an pentru elevi

Noul an școlar va începe pe 13 septembrie. Mai sunt câteva zile până când copiii vor reintra în colectivitate.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, au anunțat noile reguli pentru deschiderea anului școlar.

Până la rata de infectare de 6 la mie, toate creşele, grădiniţele şi şcolile funcţionează cu prezenţă fizică.

Cîmpeanu a declarat că nu vor mai fi permise în unităţile de învăţământ „nici măcar activităţile remediale” după depăşirea ratei de infectare cu noul coronavirus de 6 la mia de locuitori. După depășirea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori, toate cursurile trec în online. Singura excepţie va fi la învăţământul special, unde activităţile de terapie vor fi permise.

Masca

„Am recomandat purtarea măștii de tip medical pentru că este standardizată, dar am revenit și cu câteva precizări despre condițiile pe care măștile de tip textil trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi acceptate. Să fie adaptate feței și să acopere corect nasul și bărbia. Și am precizat că se interzic alte tipuri de dispozitive care uneori sunt folosite pe post de mască”, a explicat Ioana Mihăilă.

Masca rămâne  obligatorie la școală, însă nu și la orele de educație fizică, doar în cazul în care se va depăși rata de infectare de 2 la mia de locuitori, atunci când masca va fi purtată inclusiv la orele de sport.

Ce se întâmplă când apare un caz pozitiv

În ceea ce priveşte testarea şi măsurile care se iau atunci când apare un caz pozitiv, fie că este un caz simptomatic care a fost testat în şcoală şi diagnosticat pozitiv, fie că direcţia de sănătate publică sau părintele a anunţat şcoala că unul dintre copii s-a pozitivat, atitudinea este: dacă vorbim de clase la învăţământul preşcolar şi de clasele de la pregătitoare până la clasa a VI-a, inclusiv ca elevii din clasa copilului care a fost diagnosticat pozitiv să continue învăţământul online timp de 14 zile, dar se poate reveni, începând cu ziua a opta, prin testare antigen rapidă, în condiţiile în care rezultatele acestor teste sunt negative„, a spus Mihăilă.

Elevii confirmaţi pozitiv SARS-COV-2 pot reveni la şcoală, începând cu ziua a opta, după efectuarea unui test rapid antigen.

Dacă un cadru didactic este pozitiv

Dacă este testat pozitiv (n.r. un cadru didactic), respectă regulile sanitare, intră în carantină şi urmează tot procedeul sanitar, iar şcoala va trebui să găsească soluţii de înlocuire a acelui cadru didactic„, a spus ministru Educației.

Vaccinarea împotriva COVID-19 a elevilor se va efectua de către personalul medical al şcolii, de către echipe mobile, sau prin deplasarea la un centru de vaccinare din proximitatea unităţii de învăţământ.

Să nu uităm că odată cu începerea școlilor apar și primele viroze în rândul elevilor. Părinții trebuie să fie mai atenți la simptomele pe care le au cei mici.

sursa foto: m.ebihoreanul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol