24 septembrie 2020, 8:37

A început primul transplant pulmonar din România!

Material realizat de Bianca Mitulețu

Pentru realizarea primului transplant de plămâni, familia unei victime de 45 de ani, aflată în moarte cerebrală, a decis să doneze organele rudei.

Deși Spitalul Sf. Maria nu a dorit să facă publică operația, cel ce primește organul, a ales să posteze pe facebook la ora 11:30 următorul mesaj: „Pentru toți prietenii mei care de-a lungul timpului cât am fost bolnav ați fost lângă mine, mâine este o zi mare, fac transplantul. Vă mulțumesc pentru tot!!!”.

Sursa: www.facebook.com

În această dimineată, 18 aprilie 2018, a început prima operație de transplant pulmonar, la spitalul Sf. Maria, din București, aflată sub managementul medicului Narcis Copcă.

”Prima mână” a operației este chirurgul Igor Tudorache, sosit de urgență din Germania. Din echipă mai fac parte medici din Sf. Maria și din Fundeni, informează tolo.ro.

Sursa ziaruldeiasi.ro

Povestea lui Mugurel începea în 2011, când a fost diagnosticat cu multiple afecțiuni pulmonare.

În luna noiembrie a lui 2015 era deja dependent de aparatul de oxigen, astefel, și-a depus cererea de finanțare pentru transplant în străinătate în martie, 2015.

DSP Iași a trimis dosarul acestuia la trei clinici din afară, dintre care, din păcate, doar una a răspuns, negtiv, spre dezamăgirea lui Mugurel. Motivul spus pacientului, privind refuzul AKH Viena, viza faptul că pe lista de așteptare erau încă 5 pacienți români.

Din martie, 2017, barbatul a primit vestea că va fi operat în țară, la Spitalul Sf. Maria din București, moment din care au început investigațiile, analizele medicale și recuperearea.

Înainte de a fi pensionat medical, ultima sa slujbă era de vânzător la Zara. Acum are o pensie de 1.000 lei/lună și a luat un credit bancar pentru a-și putea plăti inclusiv unele analize pe parcursul acestor ani de când a tot așteptat transplantul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.