21 iunie 2024, 4:12

INCIDENT GRAV în Orientul Mijlociu: Militari americani, uciși într-un atac cu drone în IORDANIA

Trei soldați ai armatei americane au fost uciși și cel puțin 25 au fost răniți într-un atac cu dronă în cursul nopții asupra unui mic avanpost american din Iordania, au declarat oficiali americani pentru CNN, marcând astfel prima dată când militari americani au fost uciși de focuri inamice în Orientul Mijlociu de la începutul războiului din Gaza. Incidentul de securitate este extrem de important pentru că, dacă SUA decid să riposteze, ar putea duce la o tensionare suplimentară a situației din regiune.

Uciderea a trei americani în Iordania, în apropiere de granița cu Siria, reprezintă o escaladare semnificativă a unei situații deja tensionate în Orientul Mijlociu.

Comandamentul Central al SUA a confirmat duminică, într-o declarație, că trei membri ai serviciului au fost uciși și 25 răniți într-un atac cu dronă cu o singură direcție care „a avut impact la o bază din nord-estul Iordaniei”.

Soldații răniți, marea lor majoritate rezerviști care asigurau o bază logistică, sunt în curs de evaluare medicală pentru a verifica dacă aceștia au suferit “leziuni cerebrale”. Drona kamikaze a lovit în apropierea locuințelor avanpostului.

Până vineri, au avut loc peste 158 de atacuri asupra forțelor americane și de coaliție în Irak și Siria, deși oficialii au descris tirul constant de drone, rachete și rachete ca fiind nereușit, deoarece, în mod frecvent, nu au provocat răni grave sau daune la infrastructură.

Forțele americane de la avanpost se află acolo ca parte a unei misiuni de consiliere și asistență cu Iordania.

Oficialii americani au declarat în repetate rânduri că nu doresc ca tensiunile din ce în ce mai mari din Orientul Mijlociu să se extindă într-un război regional.

Președintele Joe Biden a avertizat într-o declarație că SUA vor răspunde: „Nu vă îndoiți – îi vom trage la răspundere pe toți cei responsabili la momentul și în modul pe care îl vom alege noi”.

Președintele Joe Biden a anunțat că SUA știu autorul atacului: grupuri militante radicale susținute de Iran care operează în Siria și Irak. El nu a dat însă numele facțiunii teroriste.

UA au circa 3.000 de militari staționați în Iordania, una dintre puținele țări din Orientul Mijlociu care au o relație de cooperare cu Washinhtonul. De remarcat că și România are o relație extrem de bună cu Iordania, iar ambasador la Amann este George Maior, fost director al SRI și fost ambasador la Washington.

UPDATE

O declarație a unor miliții proiraniene, care se autointitulează Axa Rezistenței, revendică responsabilitatea pentru atac. Acesta este, probabil, cel mai grav incident din ultimii patru ani, în care sunt implicate forțele americane din regiune și poate duce la o escaladare gravă, având în vedere faptul că milițiile resprective sunt înarmate și susținute de Iran.

“Moartea militarilor americani va crește presiunea asupra președintelui Biden pentru a riposta mai puternic, pe măsură ce conflictele cresc în Orientul Mijlociu după atacurile asupra Israelului din 7 octombrie”, consideră NY Times.

UPDATE

Iranul neagă orice implicare în atacul mortal cu drone asupra bazei americane din Iordania, după ce președintele american Joe Biden a indicat milițiile proiraniene ca fiid responsabile și a promis că “va exista un răspuns”.

Într-o declarație publicată de agenția de presă de stat Irna, misiunea Teheranului la ONU spune că “Iranul nu a avut nicio legătură și nu a avut nimic de-a face cu atacul asupra bazei americane. Există un conflict între forțele americane și grupurile de rezistență din regiune, care răspund reciproc la atacuri”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol