23 septembrie 2023, 17:38

Încredere. Un vaccin împotriva variantei OMICRON se poate dezvolta „foarte rapid”

Omul de știință britanic care a condus cercetările asupra vaccinului împotriva coronavirusului Oxford/AstraZeneca a declarat că un nou ser ar putea fi dezvoltat „foarte rapid” împotriva variantei Omicron.

Profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, a considerat „foarte puțin probabil” ca această nouă variantă să se răspândească puternic în cadrul populației vaccinate, „cum am văzut anul trecut” cu varianta Delta.

Dar dacă s-ar întâmpla, „ar fi posibil să acționăm foarte repede”, a spus el pentru BBC, pentru că „procesele de dezvoltare a unui nou vaccin sunt din ce în ce mai bune”.

El crede, totuși, că vaccinurile actuale ar trebui să funcționeze împotriva noii tulpini considerate „îngrijorătoare” de către OMS, dar că acest lucru va fi sigur doar în săptămânile următoare.

Într-un comunicat, AstraZeneca a declarat că a „dezvoltat, în strânsă colaborare cu Universitatea din Oxford, o platformă vaccinală care ne permite să răspundem rapid la noile variante care pot apărea”. Compania farmaceutică britanică a anunțat că „făcea deja cercetări în locurile în care a fost identificată varianta”.

Producătorii de vaccinuri Pfizer / BioNTech, Moderna și Novavax și-au exprimat, de asemenea, încredere în capacitatea lor de a combate tulpina Omicron.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol